bezár
 

építészet

2015. 01. 30.
A kínai-orosz barátság parkja
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Hatalmas orosz kulturális témapark megépítésére készül a történelmében, építészetében jelentős orosz kötődésekkel rendelkező északkelet-kínai Harpin város - számolt be egy helyi turisztikai vállalat bejelentése nyomán a kínai média.

A távol-keleti orosz területekkel határos Hejlungcsiang tartomány székvárosában még az idén megkezdik annak az öt négyzetkilométer területű parknak a kialakítását, amelynek neve a Kínai-Orosz Barátság Parkja lesz. Vej Ming-fang, a vállalkozás vezérigazgatója a Hszinhua hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy nagyjából hat évbe telik majd, mire a munkálatok véglegesen befejeződnek.
    

prae.hu

A nagyközönség számára először várhatóan 2017-ben nyílik meg egy része a Harpin történelmi örökségét szem előtt tartó, orosz kultúrát bemutató parknak, amelyet Vej a kínai-orosz kulturális turizmus új "mérföldkövének" nevezett. Teljes tervezett költségvetése 5 milliárd jüan (219,4 milliárd forint).
    

A vállalat már működtet egy 600 négyzetméteres parkot, amely évente hagyományosan otthont ad a városban különböző téli turisztikai eseményeknek. Területén egy pravoszláv templomot is felépítettek, de egy orosz stílusú kastély és egy orosz étterem is megtalálható benne. Az elképzelések szerint az új témapark - központjaként - magába foglalja majd a jelenlegit.
 

A "Kelet Moszkvájaként" is emlegetett Harpin az orosz birodalom által finanszírozott keleti vasútvonalnak, illetve az orosz vasútépítőknek köszönheti megszületését. A Szunghua folyó térségében egykor halászfaluk sorakoztak, amíg a Csing birodalom 1896-ban nem adta meg az oroszoknak a vasútépítés lehetőségét. A munkát egy évre rá megkezdték, és a szomszédokat összekötő vonalat 1901-ben megnyitották.
    

A vasútépítők kis települése később fokozatosan bővülni, fejlődni kezdett, nem kis részben a betelepülő zsidóknak köszönhetően. A cári Oroszország 19. század végi, 20. század eleji pogromjai a zsidók nagy részét otthonuk elhagyására kényszerítették, s egyik célállomásukként Harpint választották. Végül összesen több mint 20-23 ezren találtak itt menedékre. A városnak külön zsidótemetője is volt, illetve van.
    

Harpin az orosz turisták és üzletemberek kedvelt helye, sokan jönnek ide bevásárolni, vagy egészségügyi szolgáltatásokat vesznek igénybe. A városban van a világ legnagyobb szibériaitigris-farmja, belvárosában még megtalálhatók az orosz építészet nyomai, jó néhány orosz étterme üzemel, a helyiek hagyományos orosz kenyeret is vásárolhatnak; folyó menti sétányán egy kis zöld terület a mai napig a Sztálin park nevet viseli.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés