bezár
 

irodalom

2015. 01. 29.
Digitalizálják Irak keresztény örökségét
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ősi keresztény kézirataik digitalizálásába kezdtek az Iszlám Állam dzsihadista szervezet előretörése miatt Erbílbe menekült szerzetesek, hogy megóvják értékes dokumentumaikat a pusztulástól és mindenki számára hozzáférhetővé tegyék őket.

A domonkosrendi szerzetesek 1750-ben érkeztek először az iraki Moszúl térségébe. A 19. század elején hoztak nyomdai sajtót Irakba, majd keresztény tanok nyomtatásába kezdtek.
    

prae.hu

A keresztények viszonylag békében éltek Moszúlban egészen 2008-ig, amikor az iszlám felkelők jelentette fenyegetés miatt a város szerzeteseinek - ősi dokumentumaikkal együtt - Bakdidába kellett menekülniük.
    

Tavaly nyáron, miután az Iszlám Állam elfoglalta Irak északi és nyugati területeinek jelentős részét, a szerzetesek ismét menekülésre kényszerültek, és ezúttal Erbílben találtak menedéket.
    

Nadzseb Michael atya szerint ő és egyik szerzetestársa, Columba Stewart pakolták fel személyesen a rend archívumának és kéziratainak jelentős részét egy hatalmas kamionra, hogy biztonságban kijuttassák a dokumentumokat a területről - olvasható az artnet hírportálon.
    

"Három ellenőrzőponton is áthaladtunk minden probléma nélkül, azt hiszem Szűz Mária vigyázó keze óvott bennünket" - idézte fel a szerzetes, hozzátéve, hogy még így is több mint 50 ezer könyvet kellett hátrahagyniuk.
    

A szerzetesek szerint a bizonytalanság valószínűleg minden még Irakban lévő keresztényt az ország elhagyására fogja sarkallni, de addig is minden erejükkel azon lesznek, hogy megóvják örökségüket a pusztulástól.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről
Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét
Élő Csenge Enikő Apám országa című kötetének bemutatója

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Bartók György szerzői estje a Fugában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés