bezár
 

színház

2009. 01. 07.
Egy lány, két fiú - és mennyi szerelem!
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Egy konzervatív lány és két lázadó szellemű fiatalember szerelmi háromszögéről szól a Madách Színház És mennyi szerelem! című romantikus komédiája, melyet január 9-én mutat be a budapesti teátrum. A hatvanas évek Kaliforniájában játszódó, háromszereplős Neil Simon-darab magyarországi színreviteléhez Bródy János írt "főcímdalt" - mondta el a keddi próba után Szirtes Tamás.

Szkéné színház

Mint a vígjáték rendezője beszámolt róla, a kor stílusában íródott dal a darab elején és végén, "főcímzeneként" hangzik el, "közben pedig mint egy filmzene, aláhúz és hangsúlyoz bizonyos helyzeteket".
    
"Bevallom, rendkívül nagy tisztelője vagyok Neil Simonnak, sokra becsülöm a színházzal és az emberi lélekkel kapcsolatos tudását, valamint azt a képességét, hogy nagy igazságokat és az embert megérintő történeteket képes nagyon szórakoztató formában, sok mindenkihez eljuttatni" - beszélt Szirtes Tamás az amerikai íróról, akinek jelenleg több darabját is műsoron tartja az általa vezetett teátrum.     A rendező hangsúlyozta, a színpadi művek jelentős része a szerelemről szól: "írtak még darabokat a hatalomról, politikáról, de az igazán izgalmas alkotások, legalábbis a számomra érdekesek, a szerelem környékét vizsgálják. Tulajdonképpen ez az az érzelem, amely az ember felnőtt életének a meghatározója, legyen szó ennek hiányáról, a vele való küzdelemről vagy a szép oldaláról" - vélte Szirtes Tamás.
    
Beszámolója szerint Neil Simon komédiája a szerelem születésének, keletkezésének pillanatát ábrázolja. "Ez egy teljesen megfejtetlen és irracionális pillanata az ember életének. Nem tudni, milyen kémiai folyamatok mennek végbe akkor, amikor egyik ember megpillantása olyan ellenállhatatlan vágyat ébreszt a másikban, ami sem előtte, sem utána, egyetlen más találkozáskor sem történik meg" - vélekedett a rendező, megjegyezve: a darab nemcsak a szerelem megszületésével foglalkozik, de annak elmúlásával is.
    
"A mű szól a másik nagy emberi érzelemről, a barátságról, valamint a szerelemnek az erre gyakorolt romboló hatásáról is" - tért ki a darab egy másik aspektusára Szirtes Tamás. "Jól ismerjük, milyen hihetetlen rombolást képes okozni, ha egy baráti kapcsolatban egyszer csak megjelenik egy hölgy, aki akarva-akaratlan szétdúlja azt" - fűzte hozzá.
    
A háromszereplős produkcióban vendégművészként szerepel a racionális, a szerelem ellen néha cinizmussal védekező lapkiadót alakító Csányi Sándor. "Úgy éreztem, ez teljes mértékben a Sanyi szerepe, nagyon megtalálja őt ez a karakter" - indokolta a felkérést Szirtes Tamás.
   
 Mint a rendező megjegyezte, noha Oroszlán Szonja a Producerek című musicalben már szerepelt együtt Szente Vajkkal, Csányi Sándor most először játszik egy színpadon a másik két művésszel. "Eredetileg úgy volt, hogy Sanyi szerepét lekettőzzük, de Fenyő Iván más irányú elfoglaltságai miatt ezt nem tudtuk megvalósítani" - szólt a szereposztásról.
    
A kétrészes vígjátékot Barabás András fordította, a díszletet Tordai Hajnal, míg a jelmezeket Khell Zsolt tervezte.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
színház

Podlovics Laura: Nem félünk a sötétben / Budapest Bábszínház, Kísérleti Stúdió
színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés