bezár
 

irodalom

2015. 01. 28.
Csokonai-ünnepség
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Csokonai-ünnepséget tartottak a debreceni Református Kollégium Oratóriumában szerda este abból az alkalomból, hogy 210 évvel ezelőtt ezen a napon hunyt el Csokonai Vitéz Mihály költő, a város szülötte, a kollégium egykori diákja.

Fekete Károly tiszántúli református püspök a Református Kollégium felújított Csokonai-emlékszobájában felavatta Burai István festőművésznek Csokonai és diáktársai című festett üvegablakát.
    

prae.hu

"Olyan alkotást avatunk, aminek régen itt lenne a helye" - utalt a püspök arra, hogy 1944-ben bombatalálat semmisítette meg az eredeti, Toroczkai Oszvald készítette ablakot, és hetven évet kellett várni az új Csokonai-ablakra.
    

Burai István munkája méltó párja Toroczkai Oszvald ma is látható, a Kollégium 400 éves évfordulójára, 1938-ban készített Hatvani és tanítványai című ablakmozaikjának - tette hozzá Fekete Károly.
    

A felújított emlékszobába Szilágyi Imre grafikusművész új rézkarcsorozatot készített Csokonairól - jelezte a püspök az emlékszoba avatásakor.
    

Komolay Szabolcs, Debreceni kulturális alpolgármestere kiemelte: Csokonai az a költő, aki a legjobban összeforrott Debrecennel. Fontosnak nevezte a költő emlékének folyamatos ápolását, "a hétköznapok részévé tételét".
    

Az ünnepségen Debreceni Attila irodalomtörténész professzor a Csokonai-kutatás legújabb eredményeiről, Gáborjáni Szabó Botond, a kollégiumi nagykönyvtár és múzeum főigazgatója a Csokonai-emlékhelyről, Keczán Mariann muzeológus a Csokonai Vitéz Mihályt bemutató múzeumpedagógiai füzetről tartott ismertetőt.
    

A résztvevők ezután a Református Kollégiumból Csokonai Dorottya utcai sírjához vonultak, ahol gyertyagyújtással emlékeztek a költőre.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről
Kocsis Gergely és Tallér Edina könyvbemutatója a Margó Fesztiválon
irodalom

Hegymegi Flóra és Horváth Florencia beszélgetése a Kötetlenül sorozat keretében
Bemutatták Locker Dávid: Beszédkényszer című verseskötetét

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Platon Karataev: Napkötöző
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés