bezár
 

film

2015. 01. 28.
César-díj: Yves Saint Laurent a középpontban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Tíz kategóriában indulhat a César-díjért Bertrand Bonello francia rendező Yves Saint Laurent-ról szóló Saint Laurent című filmje, de a divatkreátor életét megörökítő másik francia film, az Yves Saint Laurent, Jalil Lespert alkotása is több jelölést kapott szerdán a francia filmakadémiától.

 A francia Oscarnak számító elismeréseket február 20-án 40. alkalommal adják át a párizsi César-gálán.  
    

prae.hu

Bonello alkotása mellett a legjobb filmnek járó szoborért versenyezhet a mauritániai Abderrahmane Sissako Maliban játszódó drámája, a Timbuktu, amely egy dzsihadisták által megszállt faluban játszódik. Eric Lartigau komédiáját, a La Famille Bélier-t (A Bélier család) is a legjobb filmek között jelölték, hasonlóan az első filmes Thomas Cailley A küzdők című romantikus vígjátékához. Rajtuk kívül a magyar származású Olivier Assayas Sils Maria felhői című filmje, Thomas Lilti Hippocrate (Hippokratész) című alkotása és Robin Campillo francia-német-svájci koprodukcióban készült Eastern Boys (Keleti fiúk) című alkotása is ebben a kategóriában versenyez.
    

A legjobb külföldi filmek kategóriájában kapott jelölést a belga Jean-Pierre és Luc Dardenne Két nap, egy éjszaka című filmje, Xavie Dolan Mommy című alkotása, a cannes-i Arany Pálma-díjas Téli álom, a török Nuri Bilge Ceylan rendezése, a brit Steve McQueen háromszoros Oscar-díjas 12 év rabszolgaság című filmje, A Grand Budapest Hotel, az amerikai Wes Anderson vígjátéka, a szintén amerikai Richard Linklater Sráckor című alkotása és a Pawel Pawlikowski lengyel rendező Ida című, kétszeresen is Oscar-díjra jelölt filmje.
    

A legjobb női alakítás díjáért Juliette Binoche, Marion Cotillard, Karine Viard, Adele Haenel, Catherine Deneuve, Emilie Dequenne és Sandrine Kiberlain versenyez.
    

A legjobb férfi alakításért járó szobrot pedig Gaspard Ulliel, Pierre Niney, Guillaume Canet, Niels Arestrup, Francois Damiens, Romain Duris vagy Vincent Lacoste érdemelheti ki.
    

Az életműért járó tiszteletbeli César-díjat idén Sean Penn amerikai színész, rendező veheti át.
    

A francia filmek nézettsége tavaly - Luc Besson Lucy című alkotásának köszönhetően - az elmúlt két évtizedben második alkalommal meghaladta a 100 milliót. 2014-ben 111 millióan váltottak jegyet francia filmre - ami a duplája a 2013-ban regisztrált adatoknak -, és ez 640 millió euró bevételt eredményezett. A rekordév továbbra is 2012 marad, akkor 144 millió nézője volt a francia filmeknek.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Dev Patel: A Majomember
Alex Garland: Polgárháború
A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés