bezár
 

art&design

2015. 01. 20.
25 éves a Paksi Képtár
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Folyamatos programokkal, nagyszabású kiállításokkal, koncertekkel, konferenciákkal, helyi alkotók bemutatkozásával ünnepli alapításának 25. évfordulóját a Paksi Képtár.

Márciusban Károlyi Zsigmond festőművész retrospektív tárlata nyílik meg a Paksi Képtárban, szeptemberben pedig az 1990-ben alakult Block Csoport összefoglalójával várják majd a látogatókat.
    

prae.hu

Prosek Zoltán, a képtár vezetője az MTI-nek elmondta, hogy lehetőséget nyújtanak helyi alkotók bemutatkozására is: márciustól Zirczi Judit és Szabó Ottó munkái lesznek láthatók a Hangárban, utána pedig a Pro Artis Művészeti Iskola képzőművészeti tagozatának beszámoló kiállítását láthatja a közönség. Nyáron megrendezik a hagyományos művészeti alkotótelepet, ősszel pedig útjára indul a régóta tervezett grafikai műhely.
    

Több zenei programot is beillesztettek az évfordulós sorozatba: a tárlatok megnyitóját dzsesszkoncertekkel kötik össze, de terveznek egy nagy koncertet is, amelyre a Balkan Fanatik együttest hívják meg.
    

Az évfordulós események része a Paksi Képtár gyűjteményes kiállítása, amely az év második felében nyílik meg és átnyúlik a jövő évre is. Két konferenciát is rendeznek: az elsőt, amely az antropológiával foglalkozik majd, idén ősszel, a másikat a jövő év első felében.
    

A Paksi Képtár a Halász Károly Munkácsy-díjas képzőművész által létrehozott Vizuális Kísérleti Alkotótelepből, a mostani művésztelep elődjéből született az 1990-es évek elején. Először a művelődési ház keretei között működött, 1995-ben az Erzsébet szállóba költözött, 2000-ben a Paksi Városi Múzeum filiáléja lett. 2007-ben költözött mai helyére - foglalta össze az intézményvezető, kiemelve, hogy 2010 óta tematikus, országos gyűjtőkörű szakmúzeum besorolással rendelkeznek. A konkrét, minimál, koncept és médiaművészetre fókuszálnak, és a Paksi Képtár adja a régió múzeumpedagógiai területi szakellátását is.
    

Mint Prosek Zoltán elmondta, a képtárat évente több mint tízezren látogatják, ami a város lakosságszámához képest kimagasló.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
art&design

Mátrai Erik AIR című kiállításáról
art&design

Gondolatok Metzing Eszter The skin sees when the eyes touch című kiállításáról, Inda Galéria / Budapest
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés