bezár
 

zene

2015. 01. 20.
Lett zenei napok
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Lett zenei napokkal köszönti a Budapest Music Center (BMC) a balti ország európai uniós soros elnökségét csütörtöktől három napon át - közölte a budapesti lett nagykövetség hétfőn az MTI-vel.

Mint írták, mind a klasszikus, mind a kortárs zene kedvelői találnak ízlésüknek megfelelő koncertet, beszélgetést a programsorozatban. A BMC-n belül működő Opus Jazz Club étlapján pedig a rendezvény három napja alatt több lett specialitás is szerepel, amelyek Maris Jansons, a rigai Bibliotéke No.1. patinás vendéglő séfjének irányításával készülnek.
    

prae.hu

Csütörtökön a Sinfonietta Riga lép fel a koncertteremben Vineta Sareika hegedűművész közreműködésével. A Normunds Sne művészeti vezetésével működő, 2006-ban alapított együttest gyakran vezénylik nemzetközi hírű karmesterek. Budapesti műsorukban Mendelssohn C-dúr vonósszimfóniája, Bartók Divertimentója, Oskars Herlins Mirage of the Void című darabja és Peteris Vasks Vox amorisa hangzik el.
    

Pénteken 18 órakor a BMC könyvtárában Peteris Vasks lett zeneszerzővel találkozhat a közönség. A balti ország nemzetközileg legelismertebb zeneszerzője több díj, nemzetközi kitüntetés és tiszteletbeli akadémiai tagság tulajdonosa. A szovjet időszakban háttérbe szorított zeneszerző műveit igazán csak 1990 után ismerhette meg a világ. A 19.30-kor kezdődő koncerten egyik nagy opusa, Az évszakok hangzik el a kiemelkedő lett zongorista, Vestards Simkus előadásában. A magyar közönség előtt tisztelegve a koncert programján Liszt Ferenc művei is szerepelnek.
    

A lett zenei napok zárásaként szombat este az Opus Jazz Clubban a Deniss Pashkevich Quartet műsora hallható. A formációt a lett modern jazz, hard bop és nu jazz négy kiválósága alkotja, programjukon a zenekarvezető eredeti szerzeményei, valamint dzsessz-sztenderdek újrafogalmazásai is szerepelnek.
    

Lettország az év elején Olaszországtól vette át az elnökségi feladatokat hat hónapra, majd július 1-jén Luxemburg viszi tovább azokat. A három ország egy elnökségi triót alkot.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika az Orfeo ed Euridice új felvételéről
Borbély László zongoraművész és Zeneakadémista tanítványainak koncertje
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés