bezár
 

zene

2015. 01. 19.
Régizene Fesztivál
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Johann Sebastian Bach és Felix Mendelssohn-Bartholdy muzsikája áll a Művészetek Palotája által idén először megrendezett Régizene Fesztivál középpontjában. A szerdától vasárnapig tartó sorozatra Magyarországra érkezik a historikus zenei mozgalom egyik meghatározó alakja, Philippe Herreweghe és együttese, a Collegium Vocale Gent Kórus és Zenekar is.

A világhírű belga karmester kétszer is a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem színpadára lép: a fesztivál szerdai nyitókoncertjén Bach egyik főművét, a h-moll misét dirigálja együttese élén, vasárnap este pedig, a fesztivál zárásaképpen Mendelssohn fiatalkori oratóriumát, a Szent Pál életét feldolgozó Paulust adja elő vezetésével az egyesített Collegium Vocale Gent Kórus, Purcell Kórus és Orfeo Zenekar.
    

prae.hu

Az eredetileg pszichiátriai pályára készülő Herreweghe 1970-ben, genti egyetemi diáktársaival alapította meg a világ egyik legszebb hangzású vegyeskarát, amely hamar a nemzetközi mezőny élvonalába került. Kezdetben a barokk zenére összpontosítottak, de az utóbbi időben kiszélesítették repertoárjukat a bécsi klasszika, a romantika, sőt a 20. századi zene felé is, diszkográfiájuk ma már több mint nyolcvan tételt tartalmaz. A kórus rendszerint saját zenekarával lép fel, de a régizenei mozgalom számos híres együttesével és karmesterével is működtek már együtt.
    

Herreweghe később több más együttest is alapított, érdeklődése a reneszánsztól a kortárs zenéig terjed, a Harmonia Mundi lemezkiadó egyik legtermékenyebb előadójaként több mint 60 album fűződik a nevéhez. Érdeklődésének sokoldalúsága mellett mégis elsősorban Bach muzsikájának kivételes tolmácsolójaként ismert.
    

Az 1947-ben Gentben született dirigens szakmai tekintélyét jelzi, hogy vendégkarmesterként olyan zenekarokat vezényelt, mint a  Királyi Concertgebouw Zenekara vagy a Berlini és a Bécsi Filharmonikusok.
    

A Müpa Régizene Fesztiválja nem múlik el hazai bemutató nélkül: Bach Máté-passiójának Mendelssohn által 1841-ben, a lipcsei Tamás-templomban előadott változata első alkalommal csendül fel Magyarországon korhű hangszereken, Vashegyi György és társulatai, a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar tolmácsolásában.
    

Mindhárom hangversenyt - a h-moll misét, a Paulust és a Máté-passiót is - Mácsai János műismertető előadása előzi meg, amelyen a koncertre jeggyel rendelkezők vehetnek részt. Az érdeklődők a műhelymunkába is betekinthetnek a Paulus két nyilvános próbáján, szombaton.
    

A fesztiválon fellép Spányi Miklós és a Concerto Armonico is, akik Johann Sebastian Bach és fia, Carl Philipp Emanuel Bach művészetébe kalauzolják a közönséget. Kamarakoncertet adnak a Savaria Régi Zene Műhely nemzetközi hírű professzorai, Kalló Zsolt és Papp Rita, a Concerto Vocale Gent állandó orgonistájaként is ismert Maude Gratton pedig Bach billentyűs hangszerekre írt műveit játssza, ezúttal csembalón - derül ki a Müpa ajánlójából.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Borbély László zongoraművész és Zeneakadémista tanítványainak koncertje
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
A 180-as Csoport című kötet bemutatója

Más művészeti ágakról

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Renaud-Delage: Gru 4


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés