bezár
 

irodalom

2015. 01. 19.
Ady-est Pécsen
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Pannon Filharmonikusok koncertjére és Bogdán Zsolt Jászai-díjas erdélyi színész Ady-estjére is várják a közönséget csütörtökön, a magyar kultúra napján Pécsen.

A Pannon Filharmonikusok hétfőn arról tájékoztatták az MTI-t, hogy a Kodály Központban 19 órakor kezdődő, A híd című koncertjükön Dohnányi Ernő Ünnepi nyitány, Wolf Péter Zongoraverseny, valamint Weiner Leó Csongor és Tünde című alkotásai csendülnek fel. Az együttest Kovács László vezényli, a szólista Balog József zongoraművész lesz.
    

prae.hu

A zenekar értelmezésében a kultúra egy folyton megújuló híd szerepét tölti be művész és közönsége, a különböző társadalmi csoportok, valamint nemzetek között, segítségével az eltérő kifejezésmódok átjárhatóvá, nyitottá válnak - jegyezték meg.
    

Kiemelték, hogy Dohnányi Ernő Buda, Pest és Óbuda egyesítésének ötvenedik évfordulójára komponálta Ünnepi nyitányát. A jól ismert nemzeti dallamokat felidéző, remekbeszabott kompozíció "ünnepi hangulata ellenére a szerzőjére jellemző játékossággal komponált, felemelő muzsika".
    

Kitértek arra, hogy a csütörtöki hangverseny vendége lesz Wolf Péter Erkel-díjas zeneszerző, akit a könnyűzene kedvelői a Most kéne abbahagyni vagy az Elsöpri a szél című táncdalairól ismerhetnek, és ő jegyzi a Dargay Attila által rendezett Vuk című rajzfilm zenéjét is. "Bár számos verseny- és kórusmű szerzője is, kevesen tudják róla, hogy rendszeresen komponál komolyzenei darabokat" - írták.
    

Weiner Leó Csongor és Tündéjében különböző művészeti ágak találkoznak, a darabban az irodalom, a színház és a zene világa kapcsolódik egybe. A szerző hattételes zenekari szvitje látványos hangszerelési megoldásaival, mély líraiságával méltó párja Vörösmarty drámai költeményének - olvasható a közleményben.
    

Bogdán Zsolt Ady-estjét szintén 19 órakor tartják, a Zsolnay-negyed E78 Koncerttermében, Szugyiczky István rendezésében.
    

A szervező Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. közlése szerint a Kolozsvári Állami Magyar Színház vezető művésze eddigi pályája során "a művészet óceánjának tarajos hullámain egyensúlyozva" mutatta meg nézőinek Dsidát, Claudiust, Oresztészt, Lopehint, III. Richardot, Calibánt, Woyzecket, ezúttal pedig Ady Endre szellemi világát jeleníti meg az érdeklődőknek.
    

"Bogdán Zsolt egyszemélyes színháza a lehető legközelebb hozza hozzánk Ady Endrét, az embert, a legszerethetőbbet és a legelviselhetetlenebbet" - idézte az örökségkezelő a produkció kapcsán Visky András írót, dramaturgot, a kolozsvári színház művészeti vezetőjét.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bemutatták Szvoren Edina Kérődző Kronosz című könyvét
Horváth Iván (1948-2024)
Élő Csenge Enikő Apám országa című kötetének bemutatója
Bemutatták Locker Dávid: Beszédkényszer című verseskötetét

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
gyerek

31. Kabóciádé Családi Fesztivál


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés