bezár
 

zene

2015. 01. 15.
EBBA-díjak
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Petőfi Rádió hallgatói számára is ismerős előadók, köztük Melanie de Biasio, MO és Indila részesült a European Breakers Awards (EBBA) díjban a hollandiai Groningenben.

Az északi egyetemi városban szerda este zajlott le Európa egyik legnagyobb presztízsű zenei díjátadója, az EBBA, amelynek idén új helyszín, az 1800-as években épült impozáns Városi Színház, a Stadschouwburg adott otthont - közölte a Magyar Rádió csütörtökön az MTI-vel.
    

prae.hu

A kontinens legnagyobb, a feltörekvő együtteseket bemutató fesztiválja, a Eurosonic 2015-ös programja az EBBA-díjátadóval kezdődött. A Petőfi Rádió csütörtökön és pénteken 16 órától élő adásban jelentkezik a helyszínről, az Eurosonic fesztiválról.
    

Az EBBA csillagokkal díszített szobrocskáit tíz olyan, a közelmúltban hírnevet szerzett előadóművész vagy együttes kapta, akik vagy amelyek az előző évben első külföldön kiadott lemezükkel hazájukon kívül is jelentős közönségsikereket értek el. Magyarországról korábban a Heaven Street Sevent ismerték el EBBA-díjjal, amelyet olyan előadók is megkapták már, mint Adéle, a Tokio Hotel, a Baseballs, Zaz, Lykke Li, Milow, Katie Melua, Damien Rice, Caro Emerald, Stromae vagy a Mumford & Sons.
    

Az idei díjazottak között van Melanie de Biasio belga dzsesszénekesnő, a MO művésznéven alkotó dán Karen Marie Örsted dán énekesnő és Indila francia R&B énekesnő. A Petőfi Rádió hallgatói számára is ismerős előadók személyesen vették át az elismerést, a többi díjazott - a Klangkarussel osztrák elektronikus tánczenei duó, a Milky Chance német folktronic duó, Hozier ír énekes-dalszerző, Todd Terje norvég dj-producer, Tove Lo svéd popénekesnő és John Newman brit énekes - nem tudott személyesen jelen lenni, ezért videoüzenetben köszönte meg az EBBA-díjakat. Jools Holland műsorvezető a showműsorban olyan vendégeket is megszólaltatott, mint a korábbi EBBA-díjas brit Ting Tings.
    

A 2015-ös közönségdíjat a tavalyi Eurovíziós Dalfesztiválon Calm After The Storm című dalával 2. helyezést elért holland country és bluegrass duó, a Common Linnets vehette át. Ilse DeLange és Waylon formációja új albumát 2014-ben az év albumának választotta az iTunes.
    

"Mindketten erősen kötődünk Nashville-hez, a country fővárosához, éltünk és dolgoztunk is ott. Ott írtam alá első lemezszerződésemet 1998-ban, abban az évben meg is jelent kint a World of Hurt, ami ötszörös platinalemez lett. Egész pályafutásomra nagy hatással volt, amit Nashville-ben tapasztaltam" - fejtette ki Ilse DeLange, az elmúlt másfél évtized egyik legsikeresebb holland zenésze tavaly májusban a koppenhágai Eurovízión az MTI tudósítójának.
    

A 29. Eurosonic Noordeslaagot január 14. és 17. között rendezik meg Groningenben. A rangos észak-hollandiai eseményre 24 európai rádióállomás jelölt előadókat, Magyarországról a Petőfi Rádió a Szabó Balázs Bandáját választotta, amely pénteken ad koncertet a Stadsschouwburgban főidőben.
    

A Eurosonicon a díjátadók mellett a zeneipar több mint 3200 résztvevőjének részvételével nemzetközi konferenciát tartanak. A fellépő zenekarok csaknem 400 különböző zenei fesztivál szervezői előtt mutatkozhatnak be, ami Európában a legszélesebb szakmai nyilvánosságot jelenti számukra. A Eurosonicon adták át csütörtökön a European Festival Awards díjait is: a Sziget - 2012 után - ismét Európa legjobb nagyfesztiválja lett.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés