bezár
 

art&design

2015. 01. 15.
Ciprian Muresannal indít a Lumú
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ciprian Muresan kolozsvári képzőművész Egzisztenciátokat szerződés szavatolja című, péntektől látogatható kiállításával indul a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum (Lumú) 2015-ös évada, melynek során többek között Zsigmond Vilmos fotográfiáit, a szentpétervári neo-akadémizmust és az amerikai pop art fénykorát bemutató tárlatok nyílnak.

Igen sikeres évet zárt a Lumú 2014-ben, ezt jelzi a megvalósult 11 kiállítás, több száz szakmai, múzeumpedagógiai és közönségprogram, valamint a 70 ezer látogató - értékelt az intézmény csütörtöki sajtótájékoztatóján Fabényi Júlia igazgató, felidézve, hogy a múzeumban többek között Fabrizio Plessi, Reigl Judit, Hantai Simon és Tolvaly Ferenc munkáiból rendeztek kiállításokat.
    

prae.hu

A rendkívül sikeres kolozsvári iskola egyik vezető alakja, Ciprian Muresan munkáiból péntektől nyílik a Lumú idei első tárlata, amely szinte véletlenszerűen esik egybe a szlovén Jasmina Cibic január 30-tól látható, Spielraum - The Nation Loves It című kiállításával - mondta el az igazgató.
    

Fabényi Júlia beszámolója szerint Muresan és Cibic egyaránt a kommunista rezsimben születtek ugyan, de még gyerekként élték meg azt, munkásságuk így teljesen új percepcióját mutatja a néhai kommunizmusnak, akárcsak az abból megörökölt, posztkommunista rendszernek.
    

A játékfüggőség kérdését járja körül no pain no game címmel március 19-től a budapesti Goethe Intézettel együttműködésben megvalósuló, első tavaszi kiállítás, majd a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében Zsigmond Vilmos Oscar-díjas operatőr fotóművészeti munkásságából nyílik - a világon először - átfogó tárlat, amely azonban kitekintést nyújt a világhírű alkotó filmes pályafutására is.
    

Nyáron a kilencvenes évek elején szárnyra kapott, elsősorban Timur Novikov nevével fémjelzett, szentpétervári neo-akadémizmust ismerheti meg átfogó kiállításon a Lumú közönsége, melynek kísérőtárlata az Orosz és exszovjet művészet a Ludwig Múzeum gyűjteményében című válogatás lesz.
    

Ludwig Goes Pop címmel az amerikai pop art fénykorát idézi fel két szinten októbertől a Ludwig Múzeum, olyan alkotók ikonikus munkáit egybegyűjtve, mint Andy Warhol, Roy Lichtenstein, Claes Oldenburg, Jasper Johns, Robert Rauschenberg vagy Mimmo Rotella, a tárlat ugyanakkor kitekint az irányzat kelet-európai és magyarországi hatására is.
    

Fabényi Júlia bejelentette: a Lumú sikeresen pályázott egy hat ország részvételével megvalósuló EU-s művészeti projektre, melynek legfőbb célja, hogy többek között nemzetközi kutatási és rezidenciaprogramok révén segítse a művészek országok közötti mobilitását és társadalmi szerepvállalását. A program szerves része az elért eredmények bemutatása a 2015-ös Velencei és a 2017-es Liverpooli Biennálén.
    

Az MTI kérdésére az igazgató elmondta: továbbra is napirenden van a Velencei Biennálén való magyar részvételt szervező Biennále Irodának a Lumú szakmai felügyelete alá helyezése, a részletekről azonban még egyeztetések szükségesek.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Present Eye Looking to the Past című kiállításról
A Budapesti Fotófesztivál Női fókusz című kiállításáról
art&design

Gondolatok Metzing Eszter The skin sees when the eyes touch című kiállításáról, Inda Galéria / Budapest
art&design

Enyedi Zsolt a Szófiai Liszt Intézet rezidenciaprogramján rendezett kiállításáról

Más művészeti ágakról

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
Renaud-Delage: Gru 4
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés