bezár
 

zene

2015. 01. 13.
Tudósok: Kamikaze party
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Története legnagyobb szabású koncertjét ígéri rajongóinak az egy híján 30 éves Tudósok. Az avantgárd-underground-dzsessz-artrock zenekar január 17-én szombaton a fővárosi Trafó Kortárs Művészetek Házában Kamikaze party címmel japán dobosokkal és szaxofonosokkal lép fel.

"A meghökkentő, abszurd, varázslatos és simogató, de legfőképpen táncra ingerlő dalok előadásában a Taiko Dobolda japán dobjai és mestereik segítenek. A koncert első, lírai részében a kevésbé ismert régi dalokat szólaltatják meg, majd a két tavalyi lemez pörgése veszi át az uralmat a koncert felett" - szerepel a szervezők MTI-hez eljuttatott ajánlójában.
    

prae.hu

A Kamikaze party végén a közönség is beszáll a zenélésbe: előzetesen bejelentkezett szaxofonosok vesznek részt a ráadásban.
    

Az 1986-ban drMáriás vezetésével a Vajdaságban alakult és hosszú éveken át trióban játszott Tudósokhoz 2012-ben csatlakozott Tövisházi Ambrus, az Amorf Ördögök és az Erik Sumo Band egykori, a Péterfy Bori & Love Band jelenlegi vezetője, billentyűs, elektronikai felelős, producer.
    

A szabad dzsessz, a morbid költészet, a zajzene és a hetvenes évek végi punk-funk-diszkó elemeit használó együttes többször bejárta Európát, több lemezét külföldön is kiadták, fellépett a New York-i Knitting Factoryban, az amszterdami Paradisóban, a moszkvai Domban, a berlini Supamollyban, a londoni Bull’n’Gate-ben, a párizsi Instants Chavirésben vagy a ljubljanai Cankarjev Domban is.
    

A zenekar 2014-ben két albumot is megjelentetett: az októberben kijött Éljen a Petőfi Rádió! a pénz, a szerelem, a horror és az emberi butaság történeteit meséli el, a decemberi Éljen a Szeretet Rádió! című anyag új dalok mellett régebbi számok nyers változatait tartalmazza.
    

A Tudósokban a szövegekért is felelős drMáriás fúvós hangszereken játszik és énekel, Jeli Gergely dobol, Endrei Dávid basszusgitározik, Tövisházi Ambrus pedig orgonál és zajokat gerjeszt.
    

A csapat története a festőként és íróként is alkotó drMáriás Nem élhetek Milosevic nélkül című, 2011-ben megjelent kötetében olvasható.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Haydn out, Muse in – múzsadilemmák
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről
A 180-as Csoport című kötet bemutatója

Más művészeti ágakról

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés