bezár
 

film

2015. 01. 06.
A szerelmet hozza el a Francia Intézet első idei vetítéssorozata
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A szerelmet hozza el a Francia Intézet első idei vetítéssorozata 2015. január 13. és február 17. között Ilyen a szerelem címen indít vetítéssorozatot a Francia Intézet. A sorozatban szerepelnek itthon nemrég bemutatott francia filmek, és olyan mozidarabok is, melyeket a magyar közönség még sosem láthatott. A filmek között van Godard nagy klasszikusa, a világ egyik legszebb filmje, A megvetés is, melyet digitálisan felújított kópiáról vetítenek, fél évszázaddal az első bemutató után.  

Xavier Dolan, miután második filmjében egy szerelmi háromszög történetét mesélte el, a Laurence Anyways című alkotásában egy férfi nővé válását és saját jegyesével való új életét vizsgálja. Szerelmi szenvedély transznemű szemszögből.

prae.hu

Az Adèle élete a 2013-as cannes-i Aranypálma nyertese, majd az év egyik legfontosabb filmje volt. Nem csak a homoszexualitásról szóló filmjében Abdellatif Kechiche egy szenvedélyes szerelem történetét meséli el. Felkavaró fejlődésregény.

A küzdelem óráiban Jacques Doillon a szerelmi kapcsolatok és legfizikaibb megfogalmazásuk felé tereli nézői figyelmét. A rendező a szexualitáshoz fűződő viszonyunkat kérdőjelezi meg a leginkább harchoz vagy tánchoz hasonlítható szerelmi légyottokon keresztül.

Viszlát, első szerelemben Mia Hansen-Løve újraértelmezi a filmet és elmeséli egy első szerelem érzelmes és kényes történetét.

Philippe Garrel a francia film egyik mestereként és 20 filmmel a háta mögött olyan életművet tudhat magáénak, amely manapság sem poros. A Féltékenység a szenvedély különféle arcait járja körül, a rendező időtlen eszközeivel.

Ilyen a szerelem

A teljes program:

Laurence Anyways: január 13., 18:30 és február 24., 18:30

Viszlát, első szerelem: január 15., 18:30

A küzdelem órái: január 20., 18:30

Adèle élete: január 22., 18:30 és február 17., 18:30

A megvetés: február 3., 18:30 és február 12.., 18:30

Féltékenység: február 9., 18:30

A filmeket francia nyelven és magyar vagy angol felirattal vetítik, hogy melyikkel, az az adott filmre kattintva kiderül.

A belépés minden vetítésre ingyenes.

A Budapesti Francia Intézet címe : 1011 Budapest, Fő u. 17.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Emberpróbáló filmnézés a cannes-i filmfesztiválon
Csáki László: Kék Pelikan

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés