bezár
 

zene

2009. 01. 02.
Lil Wayne vezeti a lemezeladási listát
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Lil Wayne amerika rapper Tha Carter III című, nyolc Grammy-jelölést gyűjtő albumából adták el a legtöbbet 2008-ban a világon. A korongból összesen 2,88 millió darab fogyott, viszont a listavezető most először maradt 3 millió alatt 1991 óta, vagyis attól az időtől kezdve, amikortól a Nielsen SoundScan információs rendszer összesíti az eladásokat.

prae.hu

A 2008 utolsó napján közzétett adat szerint 2008-ban 14,4 százalékkal tovább csökkent az eladott lemezek mennyisége, s a 2007-es 500,5 millió darabbal szemben ezúttal csak 428,4 milliót vásároltak.
    
A második helyen a Billboard által közölt rangsorban a brit Coldplay együttes Viva La Vida or Death and All His Friends című, hétszeres Grammy-jelölt albuma végzett, amelyből 2,15 millió talált gazdára. A harmadik helyezett Taylor Swift amerikai popénekesnő Fearless című albuma, a Billboard 200-as albumlistájának jelenlegi éllovasa - ebből 2,11 millió fogyott. 
    
Az évek óta népszerű amerikai Kid Rock Rock N, Roll Jesus című albuma valamivel több mint kétmillió eladott példánnyal a 4. lett. Az idén Budapesten is fellépő ausztráliai AC/DC Black Ice című lemezéből 1,92 millió darabot vittek haza a rajongók.
    
A legkelendőbb tíz közé került a Metallica Death Magnetic és Beyoncé I Am...Sasha Fierce című új lemeze is.
    
Az összesítés további érdekessége, hogy a teljes eladások mintegy 15 százaléka volt digitális letöltésű zene 2008-ban, vagyis a "lemezmentes lemezeladások" részesedése 5 százalékkal nőtt az előző évihez képest. A digitálisan letölthető dalokból több mint 1 milliárd fogyott, ami 26,7 százalékos növekedést jelent egy év alatt.
    
Rekordmennyiségű, összesen 1,9 millió vinil - hagyományos, analóg lemez - fogyott 2008-ban, a legtöbb, amióta a Nielsen Soundscan összesítést készít. Ezek között a Radiohead In Rainbows című albuma vezet 26 ezer  eladott  drabbal. Összességében 2004 óta most először adtak el ezekből a lemezekből egymiliónál többet.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika az Orfeo ed Euridice új felvételéről
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Renaud-Delage: Gru 4
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés