bezár
 

zene

2009. 01. 02.
Elhunyt Vincent Ford, Bob Marley több dalának szerzője
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Elhunyt Vincent Ford jamaicai dalszerző, aki BobMarley több dalának, köztük a No Woman, No Cry című világsikerének volt a komponistája.

prae.hu

Ford 68 esztendős volt, néhány napja bekövetkezett halááról az év utolsó napján számolt be több internetes portál, köztük a BBC. A dalszerző évek óta cukorbetegségben szenvedett, lábát is levágták.
    
Egyes zenei szakírók szerint a Bob Marley, a reggae fiatalon elhunyt óriása saját maga írta a No Woman, No Cry című dalt, de lemondott szerzői jogairól barátja javára, hogy ezzel  segítse őt.
    
A No Woman, No Cry Bob Marley 1974-es, Natty Dread című  albumán szerepelt. A dal inspirálója a kingstoni Trench Town gettó volt, ahol Marley és Ford együtt élt a hatvanas években.
    
Ford egyébként további Bob Marley-dalok szerzője is volt. Az 1976-os Rastaman Vibration című album három számát tulajdonítják neki.
    
Bob Marley nemcsak zenészként vált a reggae zene megbecsült művelőjévé és alkotójává, hanem ajamaicai zene elterjesztésével is jelentős érdemeket szerzett. A rákban elhunyt Marley emellett a rasztafariánus mozgalom szószólója és emberi jogi aktivista is volt, akit dalainak  társadalmi-politikai tartalmáért hazájában meghurcoltak.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika az Orfeo ed Euridice új felvételéről
Nils Frahm: Day
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés