bezár
 

art&design

2014. 12. 31.
Színes nevek a brit uralkodó újévi kitüntetési listáján
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A brit színészvilág számos nagyhírű veteránja, az I. világháború kitörésének századik évfordulójára kialakított példátlan méretű londoni pipacstenger alkotói és a miniszoknya kitalálója is szerepel a brit uralkodó által újév alkalmából magas elismerésben részesítettek szerda hajnalban közzétett listáján.

Az uralkodói kitüntetéseket évente kétszer ítélik oda, újév előestéjén, valamint II. Erzsébet királynő júniusi "hivatalos" születésnapján. Az idei újévi elismerések listája 1251 nevet tartalmaz.
    

prae.hu

A kitüntetettek között van Paul Cummins kerámiaművész és Tom Piper színházi tervező, akik a Brit Birodalom Rendjének tagja (MBE) címet vehetik át a brit uralkodótól.
    

Cummins és Piper hozta létre minden idők leghatalmasabb, legtöbb darabból álló és legnagyobb látogatottságú nagy-britanniai művészeti alkotását, a világhírű ősi londoni erőd, a Tower köré "ültetett" végeláthatatlan pipacstengert.
    

A Tower körüli hatalmas várárkot az I. világháború kirobbanásának századik évfordulója alkalmából 888 246 darab, kerámiából készült, stilizált pipaccsal borították be, pontosan annyival, ahány brit és gyarmati katona a háborúban életét vesztette.
    

A pipacs a fő jelképe Nagy-Britanniában a háborús halottak emléke előtti tisztelgésnek, egy kanadai katonaorvos rendkívül népszerűvé vált, 1915-ben írt verse nyomán, amely arról szólt, hogy a háború szántotta flamand mezőkön mindig a pipacs virágzik ki először az elesett katonák sírjain.
    

A Towert körülölelő, megrendítő látványt nyújtó vörös pipacstenger - amelyet a műalkotás véglegesítésére indult kampány ellenére már felszedtek - minden várakozást felülmúló sikert aratott: összesen ötmillióan keresték fel az erődöt, hogy megtekinthessék a hatalmas szabadtéri emlékkiállítást. Ezt a sikert ismerte el a két alkotónak nyújtott magas kitüntetéssel II. Erzsébet királynő, aki maga is megtekintette az alkotást.
    

Nagy nevekkel képviselteti magát az idei listán a brit színészvilág is. Joan Collinst és Kristin Scott Thomast a lovagi rang női megfelelőjének számító, Dame előnév viselésére jogosító rangra emelte az uralkodó, John Hurt színész pedig szerdától a Sir John megszólításra tarthat igényt, szintén lovagi rangban.
    

Kristin Scott Thomas személyében a királynő saját jövendő színpadi megszemélyesítőjét tünteti ki. A színésznő veszi át ugyanis jövőre Helen Mirrentől II. Erzsébet szerepét a The Audience (Az audiencia) című darab Londonban játszott változatában.
    

A színmű azokat a hetente ismétlődő audienciákat idézi fel, amelyeken a királynő az aktuális politikai eseményeket tekinti át eddigi tizenkét miniszterelnökével. A történet fiktív, mivel e megbeszélésekről a törvényerejű udvari protokoll alapján sem a kormányfő, sem az uralkodó soha semmiféle részletet nem hoz nyilvánosságra.
    

Ugyancsak a Dame előnév viselésére jogosult szerdától Mary Quant, Nagy-Britannia talán leghíresebb divattervezője, aki a miniszoknya megalkotásával járult hozzá a hatvanas évek globális divatforradalmához. Mary Quantot csaknem öt évtized után másodszor tünteti ki a királynő: a 80 esztendős divatbálvány már 1966-ban átvehette a Brit Birodalom Rendjének tiszti fokozatát (OBE).

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
A Present Eye Looking to the Past című kiállításról
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Platon Karataev: Napkötöző
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés