bezár
 

színház

2014. 12. 20.
Átadták a Magyar Teátrum Díjat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ötödik alkalommal adták át szombaton a Békéscsabai Jókai Színházban a színházi háttérszakmák elismerésére hivatott Magyar Teátrum Díjat.

Idén Gnandt János, a Békéscsabai Jókai Színház festőtárvezetője, Gulyás Szabó Gábor, a budapesti József Attila Színház hangtárvezetője, Horváth Ilona, a kecskeméti Katona József Színház gazdasági vezetője, Imre József, a budapesti Játékszín színpadmestere és Kiss István, a kaposvári Csiky Gergely Színház kelléktár-bútortárvezetője nyerte el a díjat.

Szkéné színház

A nemzetiségi különdíjat Werner József, a Cinka Panna Cigányszínház szcenikusa, díszlet- és látványtervezője vehette át.

A Magyar Teátrumi Társaság 2010-ben alapított díjával a színházi háttér- és kiszolgálószakmákat, valamint az azokat magas szinten művelő szakembereket ismeri el. A Magyar Teátrum Díjra jelöléshez két állami díjjal elismert színművésznek és a Magyar Teátrumi Társaság egyik színházigazgatójának együttes javaslata szükséges, majd egy zsűri választ a jelöltek közül.

Az aranyozott csapágygolyót formáló díjjal ezer eurós (mintegy 300 ezer forintos) pénzjutalom jár.

Az elmúlt négy évben például a fodrász, ügyelő-, maszkmester-, kalapos-, színpadmester-, kellékes vagy öltöztető szakma képviselői részesültek az elismerésben.

Idén először a Magyar Teátrumi Társaság hat díjával együtt adták át az egyik tagszervezet, a Magyar Színháztechnikai Szövetség által az idén alapított életműdíjat, a magyarországi színháztechnika nagy alakjáról elnevezett Tolnay Pál-díjat, amelyet Schmidt János okleveles gépészmérnök vehetett át.

Az életműdíjjal olyan több évtizedes műszaki tevékenységet ismernek el, amely segített abban, hogy a technikai haladás bekerüljön a színházak világába. Ezzel a kitüntetéssel is ezer eurós pénzjutalom jár.

Tolnay Pál a Magyar Állami Operaház első mérnöke, a magyar színháztechnikai élet kiemelkedő személyisége volt.

Fekete Péter, a Békéscsabai Jókai Színház igazgatója, a gála rendezője, a Vidéki Színházak Igazgatói Egyesületének elnöke ünnepi beszédében elmondta: Magyarországon csaknem ötven színházban több mint ezer ember dolgozik a függönyök mögött, és szolgálja ki a rivaldafényben állókat.

Az ünnepi gálaesten a békéscsabai színház és a Magyar Teátrumi Társaság tagszínházainak művészei lépnek fel a színházi élet jeles képviselői és a nézők előtt.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
avagy A spacio-temporalitás liminalitásának reprezentációja David Greig Prudenciájának Kovács D. Dániel által teremtett színpadi víziójában...
színház

Az ÖrkényKÖZ 1,5 ezrelék bemutatójáról
Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza az Örkény Stúdióban

Más művészeti ágakról

Platon Karataev: Napkötöző
Bartók György szerzői estje a Fugában
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés