bezár
 

színház

2014. 12. 19.
Göncz László hangjátéka
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Muravidéki Magyar Rádió lendvai stúdiójában elkészült Göncz László A csoda című művének rádióra alkalmazott változata. A hangjáték december 24-én kerül adásba.

Eddig Lendván ilyen típusú hangjáték még nem született, csak kisebb, dramatikus gyerekműsorok. A szövegkönyv rádióra alkalmazója és rendezője Markovits Ferenc, a Magyar Rádió nonprofit Zrt. programszerkesztője, aki a budapesti közszolgálati rádiónál sok rádiós hangjáték rendező-dramaturgjaként dolgozott - közölte a Magyar Rádió nonprofit Zrt. pénteken az MTI-vel.
    

Szkéné színház

A muraszombati születésű író, Göncz László főleg történelmi és helytörténeti műveiről ismert. A csoda eredetileg színpadra, monodrámának készült. A Szlovén RTV vezérigazgatójának magyar műsorokért felelős megbízott helyettese, Helena Zver, Végi Józseffel, a Muravidéki Magyar Rádió felelős szerkesztőjével együtt a műben rádiós szempontból is lehetőséget látott. A két szereplő Ecsedi Erzsébet és Farkas Ignác, mindketten a Zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház művészei.
    

A mű egy középkorú, magányos nőről szól, aki hiába vett részt sok elvonókúrán, alkoholizmusától nem tud megszabadulni. A rendszerváltás után munkahelyéről már régen kirúgták, férje Németországban talált új munkát és új családot. Fia a távoli fővárosban él, egyetemet végzett, jó állása van, anyját szégyelli, nincs kapcsolatuk. Egy hideg őszi délutánon a nő kimegy a pályaudvarra, hogy fiához utazzon, akitől pénzt szeretne kérni. Mint szinte mindig, most is "mámoros" állapotban van, így csak a váróteremben ébred rá, hogy ott már nem állnak meg a vonatok. Leül egy padra, és lepereg előtte az élete. A nő jobb sorsra érdemes, ám nem túl művelt ember, azonban sok értéke van, amelyet igazán soha nem tudott kibontakoztatni. Magányos elmélkedésének egy véletlenül arra tévedő régi ismerős, a resti egykori pincére vet véget, akivel felelevenítik a régi szép időket és a jelen reménytelenségét. A hangjáték végén váratlan fordulat történik, kiderül, hogy fia mégis visszafogadja édesanyját, akit már a kilakoltatás réme fenyeget.
    

A hangjáték december 24-én hangzik el a Muravidéki Magyar Rádióban.
    

A Magyar Rádió nonprofit Zrt. és a Muravidéki Magyar Rádió lendvai stúdiójának munkatársai jövőre egy olyan hangjáték elkészítését is tervezik, amelyet szlovéniai és magyarországi szerzők közösen írnak, a rádiójáték rögzítését is közös alkotói csapat végezné majd.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója

Más művészeti ágakról

Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés