bezár
 

zene

2008. 12. 30.
Kurtág-világpremier a New York-i Magyar Kulturális Évad fókuszában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A 2009-es New York-i Magyar Kulturális Évad induló szakaszához Kurtág György műveinek ősbemutatóját készíti elő Budapesten Gőz László és a Budapest Music Center (BMC).

prae.hu

Az évad programját részletesen január második felében ismertetik itthon. Orsós László Jakab, a New York-i Magyar Kulturális Központ vezetője szerint rendkívüli amerikai sajtóérdeklődés mutatkozik Kurtág György Carnegie Hall-beli és washingtoni megjelenése iránt. 
    
A Carnegie Hallban két hangversenyt rendeznek Kurtág György műveiből. A január 31-i hangversenyen hangzik el először az Anna Ahmatova verseire komponált ciklus befejezett, teljes verziója, amely így világpremier. Az esten az R.V. Truszova üzenetei című dalciklust is előadják, megszólal továbbá Ligeti György csellóversenye, amelyet Perényi Miklós tolmácsol. Az UMZE Kamarazenekar pedig a Síppal, dobbal nádihegedűvel című kompzíciót játssza Eötvös Péter vezényletével. 
    
Gőz László beszámolója szerint Kurtág naponta küld a BMC-hez faxon újabb és újabb változtatásokat az Ahmatova-dalokhoz, a kézirat alapján Eötvös Péter rendkívüli alkotás létrejöttéről beszél. Eötvös Péter január 29-én saját szerzői estet is ad a Carnegie Zenkel-termében - jegyezte meg Orsós László Jakab. 
    
Hozzátette: tapasztalható, hogy a Bartók-Ligeti-Kurtág-Eötvös zenei vonulat jól működő és könnyen fölfejthető kódrendszer az amerikai média és a közönség számára. Az Eötvös-esten az Octet plus, az Encore és a Dervistánc amerikai bemutatóként hangzik el. 
    
Kurtág György és Kurtág Márta ezután egy héten át nyilvános, belépőjegyes kurzust is tart négy kiválasztott vonósnégyes számára, ezeken foglakozásokon délutánonkánt ifjabb Kurtág György és Keller András működik közre. 
    
Gőz László kiemelte: csodaszámba megy, hogy a 83 éves Kurtág György, aki még sosem írt megrendelésre, elfogadta a nagy presztízsű washingtoni kongresszusi könyvtár fölkérését egy új zongoradarabra. A csodát növelendő nem egy, hanem három darabot komponált, amelyeket a zeneszerző és Kurtág Márta világpremierként játszik el február 7-én Washingtonban, azon a dobogón, amelyen Bartók Béla Concertóját mutatták be.
    
Majd a Sacher Alapítvány - kéziratainak tulajdonosa - engedélyével fölajánlja a kottát a könyvtárnak, és elhelyezik Bartók Concertója mellé. Orsós László Jakab elárulta Budapesten, hogy a könyvtár zenei gyűjteményének munkatársai úgy kezelik ezt a projektet, mint pályájuk kiemelkedő momentumát. A könyvtárban elhelyezett Bartók-kéziratokból ekkor kiállítás nyílik. 
    
A Kurtág-életmű amerikai reputációját Orsós László Jakab azzal is illusztrálta, hogy a 2008-ban a kiváló szoprán Dawn Upshaw a Lincoln Centerben Geoff Nutall hegedűművész közreműködésével, a világhírű Peter Sellars rendezésében előadta a Kafka-töredékeket. Az előadás után a közönség nem akart hazamenni, Sellarst és Upshaw-t egy-egy, a művet, a zeneszerző gondolkodását elemző beszélgetésre a teremben tartotta.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika az Orfeo ed Euridice új felvételéről
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről
Nils Frahm: Day

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Renaud-Delage: Gru 4
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés