bezár
 

irodalom

2014. 12. 18.
Felvidéki jubilánsokat köszöntöttek
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A felvidéki magyar kulturális és tudományos élet jubileumot ünneplő nagyjait köszöntötték Magyarország pozsonyi nagykövetségén csütörtökön.

A pozsonyi külképviselet adventi rendezvénye már többéves múltra tekint vissza, az ünnepségen hagyományosan a felvidéki magyar közélet hat olyan neves szereplőjének mondanak köszönetet munkásságukért, akik hetvenedik, vagy afölötti születésnapjukat ünnepelték az adott évben.
    

prae.hu

A kulturális programmal átszőtt ünnepségen először Harmati Zsolt Magyarország pozsonyi nagykövetségének ideiglenes ügyvivője köszöntötte jubilánsokat, majd Lacza Tihamér, a szlovák közszolgálati rádió magyar adásának szerkesztője méltatta a közéleti szereplők munkásságát.
    

Az ünnepség keretében elsőként Tőzsér Árpád  felvidéki magyar irodalomtörténész eddigi életútját idézte fel a szónok, majd az ünnepelt Dévényi Sándortól, a Magyar Művészeti Akadémia alelnökétől átvette a neki már korábban megítélt Nemzet Művésze díjjal járó oklevelet. Ezután a nagykövetség ajándékait vehették át az ünnepeltek, sorrendben Szabó Rezső alkotmányjogász, Zsilka Tibor egyetemi tanár nyelvész, Duka-Zólyomi Emese karnagy, Reiter István hegedűművész és Boráros Imre színművész.
    

Harmati Zsolt a nagykövetség által megteremtett hagyományról az MTI-nek azt mondta: a köszöntés jelzésértékű, célja, hogy az ünnepelteknek és egész környezetüknek jelezzék: az anyaország nem feledkezik meg róluk.
    

Az ünnepségen jelen volt Altusz Kristóf, a Külgazdasági és Külügyminisztérium helyettes államtitkára is, aki úgy vélekedett, hogy az ünnepeltek teljesítményeinek értékelése fontos momentuma a felvidéki magyarsággal való kapcsolattartásnak, amelyet a szaktárca kiemelt fontosságú feladatai között tart számon.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
irodalom

Tóth Júlia Éva volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kocsis Gergely és Tallér Edina könyvbemutatója a Margó Fesztiválon
irodalom

Hegymegi Flóra és Horváth Florencia beszélgetése a Kötetlenül sorozat keretében

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
gyerek

31. Kabóciádé Családi Fesztivál


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés