bezár
 

zene

2014. 12. 16.
Bin-Jip és Erik Truffaz
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Minden jegy elkelt a Bin-Jip vasárnapi lemezbemutató koncertjére a Művészetek Palotájába (Müpa). A kísérleti elektronikus zenét játszó csapat, amelynek Harcsa Veronika az énekese, Heavy címmel készítette el második stúdióalbumát, amelyet Erik Truffaz világhírű svájci dzsessztrombitás vendégszereplésével mutat be.

A zenekar első, Enter című lemezéért 2011-ben Fonogram-díjat kapott az év alternatív albuma kategóriában. Az akkor még négytagú Bin-Jip azóta Kaltenecker Zsolt billentyűs távozásával trióra változott, amelyben Harcsa Veronika énekel, Gyémánt Bálint gitározik, Andrew J pedig a zenei producer, a ritmusokért, a hangmintákért felelős. A zenekar idén egy DVD-t is megjelentetett, amelyen a Planetáriumban tavaly tartott koncertjük anyaga szerepel.
    

prae.hu

"A Heavyn szereplő dalok rengeteget változtak az évek során. Számos különféle verziót próbáltunk ki akár egy apró részlet kapcsán is" - idézi Andrew J-t a szervezők által az MTI-hez kedden eljuttatott közlemény. Harcsa Veronika kitért arra, hogy a friss dalokat félkészen is megmutatták a közönségnek, ami folyamatosan visszahatott a számokra, állandóan formálódtak a dalok.
    

Gyémánt Bálint szerint a második lemez keményebb, intenzívebb, gyorsabb lett, mint az Enter volt, ezért is választották címnek a Heavyt - a címadó dalából már videoklip készült. Az album hangzásának változatossá tételéhez vendégzenészeket is hívtak: hallható a Heavyn a korábbi tag, Kaltenecker Zsolt, valamint Lantos Zoltán hegedűs. A lemezt Schram Dáviddal közösen keverték.
    

A Bin-Jip kísérleti elektronikus zenét játszik, amelyben a legapróbb részletekig kidolgozott hangzás játssza a főszerepet, de meghatározó elem a spontaneitás, az improvizáció és az élő jelleg is. A tagok különböző zenei közegekből érkeztek, ám az elmúlt évek intenzív közös munkájával megalkották saját, kiemelkedően modern zenei nyelvüket. Az elsőként bemutatott új dalok egyikét, a No Way Boy címűt a New York-i BalconyTV szerkesztői júniusban a hónap videójának választották a nemzetközi mezőnyből.
    

A lemezbemutató koncerten december 21-én a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben közreműködik a világhírű svájci trombitaművész, a nu jazz stílus kiválósága, Erik Truffaz, akivel korábban már volt egy közös fellépésük a Művészetek Völgyében, Harcsa Veronika pedig tavaly Athénban, majd idén tavasszal Budapesten a BMC-ben Truffaz kvartettjének a vendége volt.
    

"Truffaz zenéje sokat formált az ízlésemen" - mondta Andrew J. A műfajok és stílusok között szabadon átjáró trombitást, aki a dzsesszt leginkább az elektronika, az ambient, a triphop, a funk és a rock világával keveri, zenei nyitottsága, kísérletező kedve miatt sokan hasonlítják a nagy elődhöz, Miles Davishez. Truffaz-ra az induláskor leginkább Davis korszakalkotó albuma, az 1959-ben megjelent Kind of Blue gyakorolt nagy hatást.
    

A Müpa-koncerten részt vesz a Kiégő Izzók vizuális csapat, amellyel a Bin-Jip korábban a Planetáriumban adott sikeres koncerteket. A Kiégő Izzók a Müpa színpadán is a zenekar fölé épített gigantikus félgömbre fog térhatású animációkat vetíteni. A Bin-Jip 2015 februárjában-márciusában országos turnéra indul.
    

Harcsa Veronika napjaink egyik legsokoldalúbb énekesnője, aki elsősorban a dzsessz és a pop területén alkot, de zenésített meg verseket is. Első lemeze 2005-ben jelent meg Speak Low címmel, amely vezette a legnagyobb japán lemezbolthálózat, a Tower Records vokális dzsessz eladási listáját. Zenei fesztiválok résztvevőjeként már húsz országban fellépett. Számos formációban vett részt, ezek közé tartozik a Harcsa Veronika Quartet vagy az Erik Sumo Band, tavaly ősszel Gyémánt Bálint gitárossal készített közös albumot Lifelover címmel.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika az Orfeo ed Euridice új felvételéről
Világsztárok a Budapest Jazz Clubban: Oz Noy Trio
Haydn out, Muse in – múzsadilemmák
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023

Más művészeti ágakról

Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés