bezár
 

irodalom

2014. 12. 15.
1945: a Napút évfordulós száma
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az 1945-ös generáció kiemelkedő személyiségeinek életről írott rövid vallomásaival találkozhatnak az olvasók a Napút különleges karácsonyi számában. A folyóirat 87 olyan kiválóságot gyűjtötte össze, akik jövőre töltik be 70. életévüket és ebből az alkalomból visszatekintenek életútjukra.

A 87 meghívott személyiség többsége a művészet és a tudomány kiválóságának tekinthető, néhányan a sport és közélet terén alkottak maradandót - mondta el az MTI-nek Szondi György, a Napút főszerkesztője.
    

prae.hu

A jelességek között éppúgy megtalálhatóak sokak által ismert személyiségek, mint a tágabb közvélemény, illetve olykor az adott művészet- vagy tudományág képviselői számára is ismeretlen alkotók és tudósok, akik azonban "számunkra mind nagyon fontosak" - hangsúlyozta Szondi György.
    

A kiválasztott személyek egy mintegy 70 soros ars poeticát, életkrédót vagy summát oszthatnak meg az olvasókkal a Napút hasábjain. A különleges lapszámhoz tartozik egy 16 oldalas színes melléklet is, amelyben a meghívott jeles képzőművészek alkotásai kapnak helyet.
    

A meghívottak között szerepel például Földes László (Hobo) Kossuth-díjas előadóművész, Sztevanovity Dusán Prima Primissima díjas dalszövegíró, Bachman Zoltán Kossuth-díjas építész, Déki Lakatos Sándor Liszt Ferenc-díjas hegedűs, prímás és Duray Miklós szlovákiai magyar politikus is.
    

Szondi György az MTI-nek felidézte, hogy a tizennyolc évvel ezelőtt elkészült első évfordulós lapszám az 1928-as nemzedékkel foglalkozott, az ötletet Szilágyi György Hanyas vagy? című írása adta a sorozathoz.
    

Az évfordulós szám szereplői december 22-én az Óbudai Társaskör nagytermében zárt körben találkoznak, az est házigazdája Tarján Tamás irodalomtörténész lesz, ütőhangszereivel közreműködik Horváth Kornél.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét
Kilenc szabad növény és Boszorkányok nyara – Recenzió Sánta Miriám és Sárkány Tímea 2023-as köteteiről
irodalom

Hegymegi Flóra és Horváth Florencia beszélgetése a Kötetlenül sorozat keretében
Mi köze mindehhez Nádas Péternek?

Más művészeti ágakról

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Bartók György szerzői estje a Fugában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés