bezár
 

irodalom

2008. 12. 30.
Hamvas-fürt díjat kapott a Prímási Borrend
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az egyik legrangosabb európai borművészeti elismeréssel, a Hamvas-fürt díjjal tüntették ki a Prímási Borrendet. A Hamvas Bélát ábrázoló bronz kisplasztikát szombaton Esztergomban, a János napi boráldás keretében nyújtották át a magyar katolikus egyházfő által alapított borrend képviselőjének - olvasható a Preshaz.eu internetes honlapon.

prae.hu

A Prímási Borrend éppen az isteni arcot igyekszik tükrössé, áttetszővé tenni, üzenve, hogy ez a különleges érték a magyar borműveltségben benne rejlik" – utalt egy Hamvas Béla-i bölcsességre Molnár Pál újságíró, a Hamvas-fürt kuratóriumának elnöke a Szent Adalbert Központban rendezett ünnepségen. Az elnök laudációjában kiemelte, hogy a Prímási Borrend "a Szent Korona örök tartományaiban szervezi a borhoz kapcsolódó művelődési értékek megóvását és sokasítását; valamint közvetíti a minőség feltétlen tiszteletét és a bor iránti elkötelezettség gondolatát a társadalom számára."

A Preshaz.eu tudósítása szerint Mihály Gábor Munkácsy-díjas szobrászművész, a Hamvas-fürt kisplasztika alkotója azt hangsúlyozta, hogy a borműveltség természetes része a derű, az olyanfajta emelkedett jókedv, amilyen Hamvas Bélát jellemezte a borról folytatott filozofálgatás közben. A nagy magyar íróról készült bronz kisplasztikát a szobrászművész nyújtotta át Lomnici Zoltán volt legfelsőbb bírónak, a Prímási Borrend alelnökének.

A díjátadáson jelen volt Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék elnöke, mint a borrend tagja, s megjelentek a magyar borászat nagy alakjai, köztük Konyári János, a 2008-as Év borásza, balatonboglári mester.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről
Bemutatták Szvoren Edina Kérődző Kronosz című könyvét
Bemutatták Charles Bukowski A város legszebb nője című novelláskötetét
Kemény Lili Nem című kötetéről a miskolci bemutatón Moklovsky Rékával beszélgetett

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Renaud-Delage: Gru 4
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés