bezár
 

zene

2014. 12. 04.
Babos Gyula Makrokozmosza a Müpában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Vadonatúj produkcióját, a Makrokozmoszt mutatja be Babos Gyula gitárművész december 10-én a Művészetek Palotája (Müpa) Fesztivál Színházában.

A Jazzműhely keretében a Makrokozmoszban az idén 65 éves Babos Gyula experimentális oldaláról mutatkozik be. Az est különlegessége, hogy színpadra lép az egykori tanítványaiból álló formáció, a Babos Gang is - közölték a szervezők csütörtökön az MTI-vel.
    

prae.hu

Az egyik legismertebb hazai dzsesszgitáros, Babos Gyula játszott Pege Aladárral a Kexben, Szakcsi Lakatos Bélával a Rákfogóban, majd 1978-ban Saturnus néven megalapította első formációját. Blue Victory című albuma tucatnál is több országban jelent meg, később olyan világsztárokkal dolgozott együtt, mint Victor Bailey, James Moody, Terri Lyne Carrington, Tony Scott és Frank Zappa.
    

A Babos Project Romanival a roma hagyományokat a dzsesszel ötvözte, de bebarangolta a mainstream dzsessz, a blues, a roma folklór, az indiai zene és a klasszikus zene vidékeit, és bármit csinált, azt áthatotta a kockázatvállalás szelleme. Munkáiban a legkülönbözőbb generációkat képviselő muzsikustársakat gyűjti maga köré, a Zeneakadémia Jazz Tanszékének egyik alapítójaként és tanárként figyelemmel kíséri és támogatja a fiatal tehetségeket.
    

A Makrokozmosz című produkció a magyarországi kultúrkincsből és az amerikai hagyományokból merítő zenei világ, amelyet a gitáros-zenekarvezető két tapasztalt fúvós, Winand Gábor énekes, szaxofonos, fuvolista és Fekete-Kovács Kornél trombitás, az egyik legfoglalkoztatottabb hazai nagybőgős, Orbán György, valamint a még tanulmányait végző, kivételes tehetségű dobos, Czirják Tamás társaságában mutat be. A koncert elején Babos Gyula az egykori tanítványaiból álló Babos Gangben zenél, amelyben Veres Mónika Nika énekel, Kardos Norbert zongorázik, Fonay Tibor basszusgitározik, Balogh László pedig dobol.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Borbély László zongoraművész és Zeneakadémista tanítványainak koncertje
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele
A 180-as Csoport című kötet bemutatója

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés