bezár
 

film

2014. 12. 03.
Cakó Ferenc új filmje és homokanimációja
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Cakó Ferenc homokanimációs előadását, valamint korábbi filmjei mellett a legújabb animációját, a Dózsa-parasztháború 500. évfordulójára készült Dózsa 1514 című rövidfilm bemutatóját is megtekintheti a közönség vasárnap, az Uránia Nemzeti Filmszínházban - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

Cakó Ferenc Dózsa 1514 című legújabb animációs filmje 14 percben, festményszerű, mozgó vonalakkal, valamint monoton, de erős színekkel jeleníti meg az igazságtalansággal és borzalmakkal teli történelmi eseményt.
    

prae.hu

A homokanimáció egyedi technikája révén elérhető tömör és intenzív képi megfogalmazás, a szimbolikus látványelemekkel való történetmeséléssel együtt különleges hatást képes gyakorolni a közönségre - mondta el a filmről Cakó Ferenc az MTI-nek. A téma és az ábrázolásmód miatt - amely olyan kegyetlenségeket is megmutat, mint amilyen a karóba húzás - a film megtekintését 12 éven aluli gyerekeknek csak szülői felügyelettel ajánlják.
    

"A rajz- és történelmi előtanulmányok után egy nagy üveglapon sok ezer apró homokmozgatás lefotózásából áll össze a mozgókép. A rajzokat fényképezőgéppel vettük fel, közel 12000 kép készült el ehhez a 14 perces filmhez" - mesélt az alkotó az animáció elkészüléséhez vezető csaknem féléves munkáról.
    

A Dózsa 1514 mellett az eseményen a közönség megtekintheti Cakó Ferenc egyik első filmjét is, az 1973-ban készített Petőfi című alkotást. A művész elmondása szerint a két, negyven év különbséggel elkészített filmet a történelmi téma és az animációs technikák segítségével elérhető szimbolikus kifejezőerő teszi hasonlóvá.
    

A másfél órás programban ezenkívül helyet kapnak az élő homokanimációk is, köztük egy mozgóképes merengés Liszt Ferenc II. Magyar rapszódiájának dallamaira. A vetítések közötti percekben a művész Buglya Sándor és Varsányi Ferenc rendezőkkel, valamint Nógrádi Gábor íróval beszélget a homokanimáció szabad, improvizációs lehetőségeket is magában hordozó technikájáról.
    

Cakó Ferenc negyvenéves pályafutása alatt jelentős nemzetközi hírnévre tett szert animációs filmjeinek köszönhetően. A művész a világ minden jelentős filmfesztiválján nyert díjakat, többek között Berlinben, Cannes-ban és San Franciscóban is, valamint 1994-ben Oscar-díjra jelölték. A művész jelenleg a világ meséit feldolgozó homokanimációs sorozaton dolgozik.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Friss Hús Határhelyzetek című nemzetközi szekciójáról
Alex Garland: Polgárháború
A 14. Frankofón Filmnapokról

Más művészeti ágakról

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés