bezár
 

zene

2014. 11. 27.
Tavaszt karácsonyra!
2014. november 27.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
2015-ben április 10. és 26. között rendezik meg a Budapesti Tavaszi Fesztivált, a programok egy részére a mai naptól lehet jegyet kapni.

Az idei sikeres fesztivál után folytatódik a Művészetek Palotája, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ és a Magyar Turizmus Zrt. együttműködése, így 2015. április 10. és 26. között ismét e három intézmény koordinálja a 35. Budapesti Tavaszi Fesztivált. Több mint két hétre ismét nyüzsgő kulturális központtá változik a főváros, ahol a klasszikus zenei koncertek mellett számos opera-, balett-, tánc- és színházi, képzőművészeti program várja az érdeklődőket.

prae.hu

Bár a kínálat folyamatosan bővül, már most érdemes szemezgetni a jobbnál jobb előadások közül. Áprilisban Budapest vendége lesz többek között Gyenyisz Macujev, a Bajor Állami Zenekar Kirill Petrenko vezényletével, Vladimir Ashkenazy a Philharmonia Orchestra élén, az Orpheus Chamber Orchestra, Mario Brunello, Tsutsumi Tsuyoshi, Leo Nucci, Elina Garanča, a Gerschwin Piano Quartet, Jack DeJohnette, David Sanborn, Ana Mourat és Dhafer Youssef.

A fesztivál olyan izgalmas produkciókat kínál, mint Verdi Luisa Miller című operája a nápolyi Teatro San Carlo előadásában, a román származású világsztárral, Elena Mosuc-kal a címszerepben; a barokk ritkaság, Johann Adolf Hasse Siroe, Perzsia királya című műve az ünnepelt kontratenorral, Max Emanuel Cenciccsel a főszerepben; és a Lewis Carroll meseregényéből készült Alice in Wonderland című alkotás.

Táncrajongóknak ajánljuk a holland NDT (Nederlands Dans Theater) kortárs performanszát, Wayne McGregor Atomos című produkcióját, Frenák Pál Társulatának új bemutatóját, vagy Novák Ferenc legendás Magyar Menyegző-jének 25 év után felújított változatát, az Ezüstlakodalmat. A fesztiválon különleges kiállítás nyílik az Oscar-díjas magyar operatőr, Zsigmond Vilmos fotóiból.

A fesztivál szervezőinek fontos célja, hogy Budapestet bel- és külföldön egyaránt a kulturális turisztikai célpontok kiemelt sorába helyezze, így a nemzetközi pozícionálásban a Magyar Turizmus Zrt. is közreműködik. Annak érdekében, hogy az eseménysorozat híre a lehető legszélesebb közönséghez eljusson, a Médiaszolgáltatatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) stratégiai médiapartnerként a közszolgálati rádió és televíziós csatornák műsoraiban kiemelten foglalkozik a fesztivál programjaival.

A jegyértékesítés a mai napon elindul, jegyek a Müpa és a BFTK jegyértékesítési pontjain, az ismert jegyirodákban, illetve online a www.btf.hu honlapon érhetők el, melyen a folyamatosan bővülő programkínálatról naprakész információk találhatók.

Bár a kínálat folyamatosan bővül, már most érdemes szemezgetni a jobbnál jobb előadások közül.

Az orosz zongoristaiskola fiatalabb tagjai közül az egyik legismertebb Gyenyisz Macujev, akinek virtuóz játékát a magyar közönség már több alkalommal élvezhette – most a tavaszi fesztivál keretein belül csillogtatja meg kivételes technikáját.

Gyenyisz Macujev

A Bajor Állami Zenekar a világ egyik legrégebbi zenekara, amelyet még a 16. században alapítottak, egyik első karmestere maga Orlando di Lasso volt. 2013 óta az a Kirill Petrenko áll az élén, akinek Bayreuth-i Ring vezénylését az egekig magasztalta a zenei szaksajtó.

Vladimir Ashkenazyt szenvedélyes muzsikusnak ismerik a világon, karmesterként, zongoraszólistaként vagy kamarazenészként is hallhatta már a közönség. Dirigensként versengenek érte a zenekarok, a Grammy-díjas művész a Philharmonia Orchestra élén érkezik hazánkba.

Vladimir Ashkenazy

Budapestre látogat a világ egyik legjelentősebb kamarazenekaraként számon tartott, Grammy-díjas New York-i Orpheus Chamber Orchestra is. A fesztiválra különleges műsort állítottak össze Wagner, Schubert, Haydn és az amerikai zeneszerző, Aaron Copland műveiből.

Az olasz csellistafenomén, Mario Brunello előadásában Haydn művei mellett egy igazi csemege, Nino Rota gordonkára írt darabja is felhangzik majd. A nemzetközi koncertélet egy másik rangos csellistája, a japán Tsutsumi Tsuyoshi visszatér Budapestre, ahonnan elindult a világhírnév útján. Partnere ezúttal a Svájcban élő kiváló magyar zongorista, Krausz Adrienne.

Tsuyoshi Tsutsumi

Az MR Szimfonikusok kíséretében áll színpadra a világ egyik legkeresettebb Verdi-baritonja, Leo Nucci. A fesztivál közönségét a 19. század legnépszerűbb olasz zeneszerzőjének leghíresebb baritonáriáival örvendezteti meg a művész. A lett mezzoszoprán, Elina Garanča csodaszép hangjával minden alkalommal elvarázsolja a hallgatóságot. Eddig a New York-i MET-ből közvetített előadásokban láthatta a magyar közönség, tavasszal személyesen is Budapestre látogat.

A fesztivál egyik legizgalmasabb produkciója lesz a világ legrégebbi operaháza együttesének vendégszereplése. A nápolyi Teatro San Carlo Verdi három felvonásos operáját, a Luisa Millert hozza Budapestre a román származású világsztárral, Elena Mosuc-kal a címszerepben. A fesztivál alkalmából egy ritkán játszott, barokk opera, Johann Adolf Hasse Siroe, Perzsia királya című műve is színre kerül. A címszerepet napjaink egyik ünnepelt kontratenorja, Max Emanuel Cencic énekli.

Különleges élmény egyszerre négy versenyzongorát látni és hallani a színpadon. A Gerschwin Piano Quartet a legendás amerikai zongorista-zeneszerző, George Gershwin legnépszerűbb dalaira és zenekari műveire improvizál.

Gerschwin Piano Quartet

Különleges családi programot is kínál a fesztivál: Lewis Carroll meseregényének 12 fejezetéhez világszerte elismert zenészek – köztük Mark-Anthony Turnage, Elvis Costello, Ilja Gringolts, Carl Davis – írtak egy-egy rövid darabot.  Az Alice in Wonderland című alkotás először lesz hallható a kontinensen.

A jazzkedvelőknek igazi csemegéket kínál a fesztivál: itt lesz a Grammy-díjas jazzdobos legenda, Jack DeJohnette. A zeneszerzőként és filmszínészként is tevékenykedő, hatszoros Grammy-díjas szaxofonos David Sanborn 2015-ben megjelenő új lemezéből ad ízelítőt. Szintén lemezbemutatóra készül a cimbalom két legendásan virtuóz muzsikusa, Balogh Kálmán és Lukács Miklós, ezúttal népzenei ihletésű jazz improvizációkkal.

Jack DeJohnette

A világzene rajongóit egy varázslatos egyéniség várja. Páratlan, fado éneklésre termett hang – így tartja a közönség és a szakma Ana Mourat. A tunéziai származású Dhafer Youssef az úd nevű arab lant egyik elismert virtuóza legutóbbi, Birds requiem című albumának anyagát hozza a fesztiválra.

Táncrajongóknak ajánljuk a holland NDT – Nederlands Dans Theater – kortárs performanszát, a modern tánc világszerte elismert társulata legújabb bemutatójával érkezik hazánkba. Napjaink ünnepelt koreográfusa, Wayne McGregor Atomos című, lírai hangvételű produkciója a mozgás és az emberi test szépségét állítja előtérbe. A darab világkörüli turnéjának egyik állomása lesz Budapest. 1990 márciusában, az első szabad választás napján mutatták be Novák Ferenc Magyar Menyegző című koreográfiáját. A tomboló sikert aratott produkciót 25 év elteltével, Ezüstlakodalom alcímmel a BTF egyik ünnepi eseményeként újítják fel. A fesztiválra időzíti új darabja, a BIRDIE bemutatóját Frenák Pál Társulata a bennünk és körülöttünk emelt falakról, határainkról és korlátainkról és azok túllépéséről.

Az Oscar-díjas világhírű magyar operatőrről, Zsigmond Vilmosról kevesen tudják, hogy a film mellett a fotográfia a másik nagy szenvedélye. Fotóiból válogatva tiszteleg a jövőre 85. születésnapját ünneplő művész életműve előtt a Ludwig Múzeum új kiállítása.

A jegyértékesítés a mai napon elindul, jegyek a Müpa és a BFTK jegyértékesítési pontjain, az ismert jegyirodákban, illetve online a www.btf.hu honlapon érhetők el, melyen a folyamatosan bővülő programkínálatról naprakész információk találhatók.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál programjaira jegyek válthatók:

a fesztivál honlapján: www.btf.hu

a Művészetek Palotája jegypénztáraiban

1095 Budapest, Komor Marcell u. 1.

Telefon: +36 1 555 3300, +36 1 555 3301

E-mail: jegypenztar@mupa.hu

Nyitva tartás: mindennap 10–18 óráig, előadások napján az első szünet végéig

1061 Budapest, Andrássy út 28.

Telefon: +36 1 555 3310, +36 1 555 3311

Nyitva tartás: hétfő–péntek 10–19 óráig, szombat 11–19 óráig, vasárnap zárva

1117 Budapest, Október huszonharmadika u. 8-10. (Allee Bevásárlóközpont, földszint)

Nyitva tartás: hétfő–szombat 12–20 óráig, vasárnap 12–19 óráig

1024 Budapest, Lövőház utca 2-6. (Mammut II. Bevásárlóközpont, 2. emelet)

Nyitva tartás: hétfő–szombat 12–20 óráig, vasárnap 12–18 óráig

1123 Budapest, Alkotás u. 53. (MOM Park Bevásárlóközpont, Alkotás szint, az információs pulttal szemben)

Nyitva tartás: hétfő–szombat 10–20 óráig, vasárnap 10–18 óráig

a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ Közönségszervezésén

1065 Budapest, Nagymező u. 68.

Telefon: +36 1 301 0147 E-mail: jegy@fesztivalvaros.hu

Nyitva tartás: hétfő 12–17 óráig, kedd–péntek 9–17 óráig, hétvégén

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Borbély László zongoraművész és Zeneakadémista tanítványainak koncertje
A 180-as Csoport című kötet bemutatója
A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Renaud-Delage: Gru 4
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés