bezár
 

színház

2014. 11. 25.
Lola Arias előadása a Trafóban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
My life after / Mi vida después címmel látható Lola Arias előadása a Trafó - Kortárs Művészetek Házában; az 1970-es évek Argentínáját megidéző dokumentumszínházi darabot csütörtökön és pénteken tűzik műsorra.

A Lola Arias rendezte előadásban hét személyes történetet mutatnak be az alkotók, saját élményeikre támaszkodva. A helyszín az 1970-es évek Argentínája, a kontextust pedig a Perón-diktatúra teremti meg. Eredeti dokumentumok, személyes tárgyak, kazetták, ruhák és fotók révén elevenedik meg a közelmúlt. A szereplők áldozatok és elnyomottak, karhatalmisták és elnyomók - olvasható a Trafó MTI-hez eljuttatott közleményében.
    

Szkéné színház

Az előadás valóság és fikció határán egyensúlyozik, történetmorzsákból, személyes történetekből építi fel a múltat. A jelenlegi fiatal generáció tagjai rekonstruálják szüleik életét: Carla apja a Népi Forradalmi Hadsereg őrmestere volt, titokzatos körülmények között hunyt el, Liza száműzetésben élő családja után nyomoz.
    

A szereplők "szembenéznek önmagukkal és szüleik történetével, megismerik, hogy honnan jöttek, megértik hazájuk történelmét, végül pedig elfogadják a súlyt, ami közös múltjukként nehezedik rájuk" - olvasható a darab ismertetőjében.
    

Az előadás szövegét Lola Arias írta - a szereplők közreműködésével és eredeti dokumentumaik alapján.
    

Lola Arias argentin rendező a Trafóban 2013-ban Az év, amikor születtem címmel játszott előadása a chilei Pinochet-diktatúra éveit vizsgálta, a My life after című produkció pedig a rendező személyes élményeire támaszkodva Argentína hetvenes éveit állítja középpontba. Ez volt Lola Arias első olyan dokumentumszínházi darabja, amelynek nyomán több országba is meghívták hasonló munkák készítésére - így készült el a tavaly bemutatott chilei előadás is.
    

A darab spanyol nyelven, magyar és angol felirattal látható a Trafóban.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Somorjai Réka: BOJZ című drámája a Szkéné Színházban
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról
színház

Kabóca Bábszínház: Dödölle

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés