bezár
 

színház

2014. 11. 08.
Világháborús centenárium - Új előadást mutat be a Magyar Nemzeti Táncegyüttes
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az első világháborúra emlékezik új előadásában a Magyar Nemzeti Táncegyüttes (volt Honvéd Táncszínház): a Sírnak a harangok... című táncdarab bemutatója november 14-én lesz a budapesti Várkert bazárban.

A produkcióban az együttes fiatal táncművészei, Appelshoffer János, Sánta Gergő és Tókos Attila kapnak lehetőséget, hogy koreográfusként is bemutatkozhassanak - mondta el az MTI-nek Zsuráfszky Zoltán, az együttes művészeti vezetője, a darab rendező-koreográfusa. Mint hozzátette, egyfajta belső műhelymunka gyümölcsét és egyben világháborús megemlékezést láthat a közönség.

Szkéné színház

A műsor címét egy régi legenda ihlette: a szabolcsi kis falu, Uszka lakosai, mielőtt a labancok porig égették volna házaikat, elásták a falu két értékes harangját, hogy ne kerüljön az ellenség kezébe. A harangokat elrejtő kurucok már régen meghaltak, a rejtekhelyet azóta sem találják, de minden veszedelmekor az emberek hallják, hogy a távolból sírnak az elásott harangok: így volt ez 1848-ban és a trianoni döntés előtti éjszakán is.

Ez egy kellő mélységű legenda, amelyben az elveszített világháborút, a fiainkat, az apáinkat, a nagyapáinkat siratjuk: ezekre a gondolatokra fűztük fel a műsort - mondta a Kossuth-díjas művész, hozzátéve, hogy a negyven tagú tánckar előadásában látható koreográfiák egyebek között gyimesi táncokat is felvonultatnak.

A fiatal táncművészek két-két koreográfiával járulnak hozzá a produkcióhoz, amelyet Zsuráfszky Zoltán és felesége, a műsor forgatókönyvét is jegyző Vincze Zsuzsa munkái is gazdagítanak. A koreográfiák zömében a küzdelem, a testvérháború és a népek egymással vívott harcának nyomasztó képeit festik fel. Az egyes koreográfiák között "viccesebb" epizódok oldják a lelki nyomást - mutatott rá a művészeti vezető, aki a Svejk I-IV. címeket adta az általa készített táncos átkötő részeknek.

A Honvéd Együttes és a Nemzeti Táncszínház közös produkciójának zenei aláfestéséről az együttes zenekara mellett Kiss Ferenc, a Vujicsics Együttes, a Besh o droM és Gombai Tamás gondoskodnak.

Zsuráfszky Zoltán elmondta, hogy a világháborúra való megemlékezés jegyében a Honvéd Együttes férfikara is új, kortárs zeneszerzők darabjait felvonultató produkcióval fog jelentkezni a közeljövőben.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
avagy A spacio-temporalitás liminalitásának reprezentációja David Greig Prudenciájának Kovács D. Dániel által teremtett színpadi víziójában...
színház

Az ÖrkényKÖZ 1,5 ezrelék bemutatójáról
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Platon Karataev: Napkötöző
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés