bezár
 

irodalom

2014. 11. 08.
Mán-Várhegyi Réka újabb nagy elismerése
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Mán-Várhegyi Réka újabb nagy elismerése Pénteken kiderült: Mán-Várhegyi Réka lett a második alkalommal átadott Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíj idei győztese. A szerző korábban JAK-kendő díjat is kapott első prózakötetéért, a Boldogtalanság az Auróra-telepen című kötetért, melyet így a JAK és a PRAE.HU adott ki a Mr Sale támogatásával.

A nettó 6.000 eurós ösztöndíj célja a legtehetségesebb pályakezdők, a már rendszeresen publikáló, 35 évesnél nem idősebb szerzők támogatása, számukra egy évnyi nyugodt munkakörülmények biztosítása, új művek megszületésének ösztönzése, a kiadott mű németországi megjelentetésének elősegítése. A díjazott a pénzjutalom mellett lehetőséget kap a Solitude Akadémia által biztosított egyhónapos stuttgarti alkotói tartózkodásra. Az elismerés az idei évtől kiegészül a Literarisches Colloquium Berlin által felajánlott egyhónapos berlini ösztöndíjjal is.

prae.hu

A fiatal magyar szerzők legjelentősebb elismerésének számító ösztöndíjat Dr. Horváth Péter professzor, a stuttgarti székhelyű Horváth&Partners csoport alapítója, a magyar kultúra németországi közvetítésének, megismertetésének Pro Cultura Hungarica díjjal és a Magyar Érdemrend Középkeresztjével kitüntetett mecénása, támogatója hozta létre 2013-ban. Az ösztöndíj teljes neve: Horváth Péter Ösztöndíj A Fiatal Magyar Irodalomért (Péter Horváth Stipendium für die junge ungarische Literatur). A díjat tavaly, első alkalommal Krusovszky Dénes vehette át. 

Az ösztöndíj kuratóriuma: Keresztury Tibor író, kritikus, szerkesztő (a kuratórium elnöke), Esterházy Péter író (az ösztöndíj védnöke, kurátor), Szilasi László író, irodalomtörténész, tanszékvezető egyetemi tanár (kurátor).

Az ösztöndíj szakmai együttműködő partnere: az Akademie Schloß Solitude (Stuttgart), a Literarisches Colloquium (Berlin) és a Litera.hu.

Korábbi interjúnk Mán-Várhegyi Rékával

Boldogtalanság az Auróra-telepen

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

irodalom

Tóth Júlia Éva volt a Kötetlenül sorozat vendége
irodalom

Hegymegi Flóra és Horváth Florencia beszélgetése a Kötetlenül sorozat keretében
Mi köze mindehhez Nádas Péternek?
Bemutatták Locker Dávid: Beszédkényszer című verseskötetét

Más művészeti ágakról

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés