bezár
 

film

2014. 11. 07.
Vargyasi Levente nyerte a lakiteleki filmszemle fődíját
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Vargyasi Levente sepsiszentgyörgyi rendező Meszesek című alkotása nyerte a Közösségi Televíziók XIV. Filmszemléjének 700 ezer forintos fődíját pénteken Lakiteleken.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Lakiteleki Népfőiskola alapítója a díjátadón elmondta, hogy 61 filmet neveztek a filmszemlére, melyből 22 jutott a döntőbe.
    

prae.hu

A fődíjas film rendezője kapta a Herendi Porcelán Manufaktúra Zrt. különdíját is.
    

A zsűri 250 ezer forintos nagydíját és a Duna Televízió 100 ezer forintos különdíját A kultúra napszámosa című alkotás kapta, amelyet egy budapesti rendező, Zajti Gábor készített.
    

A zsűri 250 ezer forintos nagydíját, valamint a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés különdíját a kárpátaljai rendező, Kovács Géza vehette át Az Árpád-vonal című alkotásáért.
    

A zsűri 250 ezer forint összegű nagydíját, valamint a tiszakécskei Dél-alföldi Vitézi Rend és a Béke és Barátság Nyugdíjas Klub által javasolt különdíjat a Mert hét életem van, ebből öt ment el… című alkotás nyerte, amelyet Hajnal Gergely budapesti rendező készített. A Heti Válasz különdíját a film szereplője, Varga Géza kapta.
    

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma 300 ezer forintos különdíját a Kastély árnyékában és a Kós Károly című alkotások kapták, amelyeket Csibi László, székelyudvarhelyi rendező készített.
    

A Lakiteleki Népfőiskola, a Szent István Egyetem és a Dunaversitas Egyesület 14. alkalommal hirdette meg a filmszemlét, amely ebben az évben Csoóri Sándor kétszeres Kossuth-díjas magyar költő, esszéíró, prózaíró előtt is tisztelgett.
    

A november 4. és 7. között rendezett filmszemlének a Lakitelek Népfőiskola adott otthont. Krónika, kórkép, művelődés, portré és fikciós műsorok, valamint Híradó tudósítás az Internetre kategóriákban lehetett nevezni.
    

A zsűri elnöke Sára Sándor Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, a Magyar Mozgókép Mestere a filmszemlét értékelve hangsúlyozta: az a cél, hogy segítsék a pályájuk elején álló alkotókat.
    

A filmek utóéletét, forgalmazását „sanyarú”-nak nevezte, amin segítene az, ha lenne egy olyan intézmény, amelyik a forgalmazást összefogja, mert szavai szerint, „a film akkor születik meg, ha megnézi az ember”.
    

Lezsák Sándor a díjkiosztó végén bejelentette: az érdeklődők megtekinthetnek a filmekből egy válogatást a Magyar Kultúra Napján a budapesti Uránia Filmszínházban.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

George Miller: Furiosa – Történet a Mad Maxből
Luca Guadagnino: Challengers
A 14. Frankofón Filmnapokról

Más művészeti ágakról

Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés