bezár
 

art&design

2014. 11. 06.
Pályázat Fischer György Képzőművészeti Ösztöndíjra
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A zalai fiatalok mellett idén Somogy, Vas és Veszprém megyében élő alkotók is pályázhatnak a Fischer György Képzőművészeti Ösztöndíjra.

Fischer György (1956-2012) országosan elismert szobrász volt, így a szellemiségéhez az is hozzátartozik, hogy az ösztöndíj adta lehetőség minél több fiatal számára elérhető legyen - indokolta a pályázók körének bővítését Tóth Norbert, Fischer György volt tanítványa, az ösztöndíjat alapító a ZAZEE Kulturális Egyesület tagja.
    

prae.hu

A zalaegerszegi Ady iskola (Ady Endre Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény) művésztanára elmondta: kevés hasonló ösztöndíj van, amely kifejezetten a sikeres egyetemi felvételi vizsgához nyújt segítséget. Hozzáfűzte, hogy idén azok a fiatalok is pályázhatnak, akik már felvételt nyertek a képző-, vagy iparművészeti egyetemekre, főiskolákra, de további támogatásra, ösztönzésre van szükségük.
    

Az egyesület az örökösökkel közösen egy évvel ezelőtt hozta létre Fischer György emlékére alapított ösztöndíjat, a támogatáshoz szükséges alap a jótékonysági kiállítás bevételeiből és adományokból gyűlt össze. Az anyagi juttatással az egyesület segíti a középiskolások felkészülését a felvételi vizsgákra, az idén először meghirdetett másik kategóriában pedig biztosítani szeretné, hogy a felvételt nyert, aktív hallgatók a tanulmányi éveik alatt korszerű, színvonalas munkákat hozhassanak létre.
    

Az ösztöndíjasok 100 ezer forint ösztöndíjban részesülnek, emellett kamarakiállítást szerveznek munkáikból, igény esetén rajztanárokkal, képzőművészekkel folyamatos szakmai konzultációs lehetőséget is biztosítanak számukra.
    

A fiatalok az öt munkájuk (például festmény, rajz, szobor, installáció) fotóját és alkotói elképzelésüket is tartalmazó pályázatukat november 30-ig nyújthatják be. A pályázatról a www.finearthotel.hu/fischer.php weboldalon olvasható bővebb információ.
    

Fischer György Munkácsy-díjas szobrászművész 1956-ban született Siklóson. A pécsi művészeti gimnázium elvégzése után a képzőművészeti főiskolán folytatta tanulmányait, ahol Somogyi József volt a mestere. Derkovits-ösztöndíjasként 1982-ben került Zalaegerszegre, ahol jelentős szerepet vállalt az Ady Endre Művészeti Általános Iskola és Gimnázium megszervezésében, szakmai programjának kialakításában.
    

A jellegzetes formavilágú kiplasztikáiról is ismert szobrász köztéri alkotásai közül a legismertebb az Országépítő című bronzszobor, amely civil összefogás eredményeként 2002-ben került posztamensre Zalaegerszegen.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Mátrai Erik AIR című kiállításáról
art&design

Megnyitószöveg KristofLab Still Life című kiállításához
art&design

Gondolatok Metzing Eszter The skin sees when the eyes touch című kiállításáról, Inda Galéria / Budapest
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde

Más művészeti ágakról

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés