bezár
 

zene

2014. 11. 05.
Trafó ELECTRIFY: hatodszorra jelentkezik az elektronikus zenei sorozat
Trafó ELECTRIFY Series Vol. 6., 2014. november 15., 20.30h, Trafó Kortárs Művészetek Háza
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Trafó ELECTRIFY: hatodszorra jelentkezik az elektronikus zenei sorozat Az ELECTRIFY a Trafó hiánypótló kortárs elektronikus zenei sorozata, sokszínű és haladó szellemű programmal, aktuális nemzetközi és tehetséges hazai művészekkel, kiemelt szerepben az izgalmas felfedezésekkel és a koncertszerű zenehallgatási élménnyel.

A hatodik ELECTRIFY is különleges alkalomnak ígérkezik a Trafóban: a mágikus szaxofonista Colin Stetson először lép fel Magyarországon, az őstechno legendás zajművésze Mika Vainio pedig a januárban betegsége miatt meghiúsult koncertjét pótolja. Az előadások után hivatalos aftershow-ként a Technologie und das Unheimliche kiadó és összművészeti mozgalom mutatkozik be a Trafó pincéjében található Kontra Klubban. A T+U Budapest-Berlin tengelyen vizsgálja a "conditio humana" és a technológia konfrontációs vonalait, az este során ezúttal a techno kultúra és kortárs művészet összefüggéseit kutatva.

prae.hu

ELECTRIFY VOL. 6. a Facebookon

Line-up

20.30 én (Tóth Pál) – Halmos András duó

21.30 Colin Stetson (USA) szaxofon szóló

22.30 Mika Vainio (FIN) live set

Aftershow

Technologie und das Unheimliche presents Dis-Tanz:

Mike Nylons // Modeo // FOR. // Doppler @ Kontra Klub

Az aftershow a Facebokon.

Trafó

Colin Stetson

A michigani születésű Colin Stetson teljesen újraértelmezte a szaxofonjátékot, ezáltal megváltoztatta a korlátokat, berögződéseket, mindazt, ahogy a lehetséges világokról gondolkozunk. Magányosan kimagasló szikla az egybefüggő horizonton, a fa- és rézfúvós hangszerek valóságos újraértelmezője, akinek a levegőkezelése és körkörös légzési technikája egészen rendkívüli, így dinamikai- és hangszínspektruma egyaránt lenyűgöző és tekintélyt parancsoló. Laurie Anderson, Sinéad O'Connor és Anthony Braxton oldalán is feltűnt már, de nagysikerű szólólemezei mellett gyakran szegődik Tom Waits vagy Mats Gustaffson társául. Folytonos változás a vég nélküli körkörösségben – minden bizonnyal hipnotikus este lesz. „Colin Stetson olyan az avantgárd zenében, mint Federer a teniszben.” (Alex Green) Colin Stetson honlapja.

Mika Vainio

Mika Vainio nemcsak az experimentális zene történetében mérföldkőnek számító és nemrég újjáéledő húszéves Pan Sonic technoinnovátor duó egyik feleként, hanem különböző szólóprodukciói és neves kollaborációi révén önmagában is ikonikusnak számít. A közel két tucat kiadványt magában foglaló, tekintélyes életművel rendelkező finn művész többek között olyanokkal dolgozott együtt, mint Charlemagne Palestine, Alan Vega, Keiji Haino, Fennesz és Merzbow, 2013 végén pedig a kultikus Sunn O))) drone/metal zenekart alapító Stephen O'Malley-vel adott ki közös lemezt ÄÄNIPÄÄ név alatt. Szólóprojektjének zenei világát a hömpölygő ipari zajzene, a dub hangzás, a techno és hiphop ritmusképleteivel való kísérletek, valamint a korai avantgárd elektronika hangfiziológiája határozza meg, ráadásul mindezt kizárólag analóg elektronikus eszközök segítségével próbálja meg formába önteni. Saját elmondása szerint számára a zene azonban mégsem a technológiáról, hanem az érzelmi hatásról szól. A pulzáló, robusztus hangszőnyegek mellett beatorientáltabb irányt mutató legutóbbi lemeze 2013 őszén jelent meg Kilo címmel. Ehhez igazodva élő fellépésén a súlyos és nyers zajtömegek mellett absztrakt ritmusjátékokra és kemény beatekre lehet számítani. Mika Vainio honlapja. Hallgass bele!

Mika Vainio

én (Tóth Pál) – Halmos András duó

én (Tóth Pál) – elektronika, cd játszók, tárgyak, kontaktmikrofonok
Halmos András – dob, ütőhangszerek

 

Jegyár: 2400 Ft, elővételben: 1900 Ft (Az első 100 jegy elővételes)

Aftershow a Kontra Klubban: 800 Ft | ELECTRIFY karszalaggal 500 Ft

Jegyvásárlás: online jegyvásárlás / vagy személyesen a Trafó jegypénztárában (16.00-20.00, előadásnapokon 16.00-22.00)

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Kritika az Orfeo ed Euridice új felvételéről
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
A 180-as Csoport című kötet bemutatója

Más művészeti ágakról

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés