bezár
 

film

2008. 12. 20.
Európai támogatás magyar filmterveknek
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Egy magyar-izlandi-lengyel animációs film és egy magyar-bolgár játékfilm tervének is ítélt támogatást az Eurimages, az Európa Tanács filmalapjának igazgató tanácsa legutóbbi, Párizsban tartott ülésén - tájékoztatta a Magyar Filmunió pénteken a sajtót. A két filmtervről az alkotók - Gauder Áron rendező, illetve Kántor László producer - számoltak be a távirati irodának.

prae.hu

Gauder Áron, aki Egill, az utolsó pogány című animációs filmjéhez 480 ezer eurós, több mint 127 millió forintos támogatást kapott, elmondta, hogy Egill az izlandi mitológia egyik meghatározó alakja, a hatalommal szembeszálló hős, aki valamikor a 10. században élt, egy olyan korban, amikor a vérbosszú és az önbíráskodás az élet természetes velejárói voltak. "Ugyanakkor amellett, hogy kegyetlen harcos volt, költészettel is foglalkozott, versekben adva vissza az őt nyomasztó problémákat: többek között azt, hogy nem bírt megállni a növekedésben és az idő előrehaladtával egyre csúnyább lett" - mesélte a mitologikus alakról a rendező.
    
"A skandináv mítoszokat és legendákat mindig is lebilincselőnek tartottam, főleg mert kendőzetlenül, a maguk emberi valójában mutatják be hőseiket, miközben hű lenyomatát adják koruk társadalmának" - jegyezte meg az alkotó.
    
Az Egill, az utolsó pogány munkálatai az izlandiakkal szoros együttműködésben folynak, jelenleg egy izlandi íróval közösen írják a forgatókönyvet. A látványosra tervezett film a hagyományos bábanimáció és a 3D-s technológia egy fajta keverékével készül majd, az animációs csapatnak lengyel tagjai is vannak.
    
Izland egymillió eurós támogatást nyújtott a projekthez. A nagyjából egymilliárd forintos költségvetésű mozi anyagi hátterét ezen és az Eurimages támogatásán kívül magyar és lengyel forrásokból fedezik.
    
A tervek szerint a Nyócker rendezőjének legfrissebb munkája 2010-ben fog debütálni egy A-kategóriás filmfesztiválon.
   
 Dimitar Mitovski Mission London című filmterve 170 ezer eurós, nagyjából 45 millió forintos támogatásban részesült. Kántor László, a film producere elmondta, hogy a forgatókönyv Alek Popov Londoni küldetés című regényén alapszik.
    
"Ez egy groteszk vígjáték, ami valamikor a rendszerváltás után játszódik; a főszereplő az új bolgár kormány londoni nagykövete, aki önhibáján kívül mindenféle slamasztikába keveredik" - mondta el a producer.
    
A történet szerint a frissiben kinevezett bolgár miniszterelnök felesége a fejébe veszi, hogy megismerkedik az angol királyi családdal, és a főszereplő kapja azt a feladatot, hogy a nagy találkozást megszervezze. A mindenütt korrupcióba és svindlikbe botló hivatalnok jobb híján egy hasonmásokból álló királyi családot igyekszik verbuválni, amihez castingot szervez, segítséget pedig egy pornófilmeket gyártó cégtől kap.
    
"A film a rendszer fonákságait mutatja be, és lényegében bármelyik kelet-európai ország külföldi követségén játszódhatna" - jegyezte meg Kántor László.
    
A magyar-bolgár koprodukcióban készülő filmet nyáron kezdik forgatni Londonban, később Budapesten és Szófiában is vesznek majd fel jeleneteket. A félig angol, félig bolgár nyelven készülő mozi egyik szereplője, operatőre, díszlet- és jelmeztervezője, valamint zeneszerzője is magyar lesz, azt azonban hogy kik ők, egyelőre nem lehet tudni. 
    
A Mátrix Filmstúdióban készülő mozit 2010-ben szeretnék bemutatni.
    
A producer elmondta, hogy az Új Budapest Stúdió 2009-ben két olyan filmet mutat be, amihez az Eurimages-től is kaptak támogatást. Az egyik a magyar-flamand-angol-holland koprodukcióban készült Lost Persons Area (Elveszett emberek területe), amelynek főszerepét a Fehér tenyérből is ismert Hajdu Zoltán játssza, valamint a török-magyar koprodukcióban készült Igazság, amelynek Miklauzic Bence volt az operatőre.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről
Alex Garland: Polgárháború
A 14. Frankofón Filmnapokról

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés