bezár
 

film

2014. 11. 02.
Hajdu Szabolcs retrospektív hétvége a Délibáb bemutatója előtt
2014. november 8-9., szombat 17.00 óra, vasárnap 16.45 óra Toldi mozi, 1054 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 36-38.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Hajdu Szabolcs retrospektív hétvége a Délibáb bemutatója előtt Hajdu Szabolcs Délibáb című filmjének hazai bemutatóját 2014. november 13-ra tűzték ki az alkotók. Az A Company Hungary magyar forgalmazó országszerte a legnagyobb multiplex mozikban és az art-mozihálózatban is vetíti a filmet.

Délibáb hazai premierje alkalmából a film alkotói november 8-9-én Hajdu Szabolcs retrospektív hétvégét szerveznek a Toldi moziban. A retrospektív hétvégén levetítik Hajdu Szabolcs eddigi alkotásait, majd közönségtalálkozó formájában személyesen is beszélgethetnek az érdeklődők a rendezővel és feleségével, Török-Illyés Orsolyával, aki állandó főszereplője filmjeinek.

prae.hu

Program: 

November 8., szombat

17.00 Necropolis és Kicsimarapagoda

19.00 Tamara

20.30 Bibliotheque Pascal

November 9., vasárnap

16.45 Off Hollywood 

18.30 Fehér tenyér

20.30 Macerás ügyek

Közönségtalálkozó: november 8., szombat, 20.30 óra, Toldi mozi előtere.

Délibáb

Werk fotó: Kóródi Dániel

Hajdu Szabolcs Délibáb című filmjének világpremierje szeptember 5-én volt a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon (TIFF). A Délibáb zajos sikert aratott a külföldi közönség körében, a nemzetközi sajtó, a kritikusok egyöntetűen nagy elismeréssel adóztak a filmnek. A TIFF Észak-Amerika első számú filmfesztiválja: nemcsak a közönség körében roppant népszerű – évente hozzávetőlegesen 400.000 ember látogatja –, de világszerte ismert és elismert szakmai fórum. A Délibáb kiemelkedő pozitív fogadtatása amellett, hogy Hajdu Szabolcsnak és az egész magyar filmgyártásnak nagy megtiszteltetés, külföldi fesztiválmeghívások lavináját is elindította. A szeptemberi torontói premier óta a Délibáb a világ legrangosabb fesztiváljain kering: az Antalaya Golden Orange Film Festival után például a Haifa International Film Festivalon nyűgözte le a közönséget.

Hajdu Szabolcs: Délibáb

A magyar pusztán játszódó film egy afrikai futballista történetét meséli el, aki menekülni kényszerül a hatóságok elől egy eladott mérkőzést követően. Francis egy világtól elzárt tanyán talál menedéket mélyen a puszta szívében, ám hamarosan rádöbben, hogy a tanya valójában egy modern kori rabszolgatelep. Megjelenésével felkavarja a helyiek életét, az apátiába süllyedt foglyok a megmentőt, a kiskirályként uralkodó Cisco a riválist látja benne. Francis azonban nem vágyik a hős szerepére, az első adandó alkalommal menekülni próbál, de a puszta csalóka tájain lehetetlen eligazodni. Szökési kísérlete miatt a rabszolgák közé kerül, és akaratán kívül mégis lázadó válik belőle. Életének legkeményebb meccse kezdődik, melynek tétje nemcsak a szabadság, hanem maga a túlélés. A Délibáb a magyar mozi hagyományait és a western műfaját ötvöző mese a mai Magyarországról, rasszizmusról, egyenlőségről, hatalomról, szabadságról.

Délibáb

Still fotó: Szilágyi Lenke

Hajdu Szabolcs a jelentős hazai és nemzetközi sikereket elért Macerás ügyek, Fehér tenyér és Bibliothéque Pascal után a magyar pusztán, a Hortobágyon forgatta legújabb alkotását, melynek témája a modern kori rabszolgatartás, műfaja neo-western. A film forgatókönyve Tar Sándor Ház a térkép szélén című novellája alapján készült Hajdu Szabolcs, Jim Stark és Lovas Nándor közreműködésével.

Délibáb főszereplője a világhírű Isaach De Bankolé, aki JimJarmusch kultfilmjeivel lett világhírű, de szerepelt Lars von Trier filmjeiben és James Bond-filmben is. A teljhatalmú rabszolgatartót Răzvan Vasilescu alakítja, a női főszerepben Hajdu előző filmjéből már ismert Török-Illyés Orsolya látható. A magyar neo-westernben Dragos Bucur és Polgár Tamás is fontos szerepet kapott.

Délibáb operatőre Nagy András, látványtervezője Rajk László, vágója Politzer Péter, zeneszerzője Billy Martin, hangmérnöke Balázs Gábor jelmeztervezője Berzsenyi Krisztina.

Hajdu Szabolcs új filmje a Mirage Film Studio és a Filmpartners produkciójában, a szlovák MPhilms, a TV2, a Sparks és az M&M Film koprodukciójában, a Filmalap 350 millió forintos támogatásával készült, forgalmazója az A Company Hungary.

Délibáb vezető producere Taschler Andrea és Kovács Gábor, koproducere Prikler Mátyás, Pataki Ági, Jim Stark, Poós András, Romwalter Judit és Mécs Mónika.

Délibáb a végleges korhatár besorolás alapján 16 éven aluliak számára nem ajánlott. Hazai bemutató: 2014. november 13.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

A Friss Hús Határhelyzetek című nemzetközi szekciójáról
Nuri Bilge Ceylan: Elszáradt füvekről
George Miller: Furiosa – Történet a Mad Maxből
Jeanne Herry: Az arcuk mindig előttem lesz

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés