bezár
 

film

2008. 12. 20.
Filmes díj és feleség a cipődobáló iraki újságírónak
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A leköszönő amerikai elnököt cipővel megdobáló iraki újságírónak ajánlotta díját a legjobb forgatókönyvért járó kitüntetés nyertese a dubaji nemzetközi filmfesztiválon, egy ciszjordániai palesztin klán feje pedig a lányait ajánlotta fel az újsütetű arab népi hősnek 30 ezer dollárral egyetemben.

prae.hu

Muntaszir az-Zaidi vasárnap vágta George W. Bush elnökhöz a cipőjét, amivel egycsapásra - két dobással - szupersztár lett az arab világban. Népszerűségét jelzi, hogy a dubaji filmfesztivál csütörtöki díjkiosztó ünnepségén Annemarie Jacir palesztin származású amerikai filmrendező, forgatókönyvíró és költő neki ajánlotta a kitüntetést, amelyet a Salt of this Sea című romantikus dráma forgatókönyvéért kapott. 
    
Másnap, Dubajtól több mint ezer kilométerre, Ciszjordániában feleséget ajánlottak a bagdadi újságírónak. Ahmad Szalim Judeh, egy nagyjából félezer tagot számláló palesztin család feje közölte, hogy ha a nőtlen Muntaszirnak megtetszik valamelyik lánya, akkor szívesen hozzá adja feleségül. Judeh azt is elmondta, hogy a család 30 ezer dollárt (5,7 millió forint) gyűjtött össze a cipődobálónak az ügyvédi költségekre. 
    
Muntaszir az-Zaidit, az al-Bagdadíja televízió riporterét kedden előzetes letartóztatásba helyezték. A bagdadi miniszterelnöki hivatal szerint a 29 éves fiatalember azóta már bocsánatot kért a dobálásért, de nem az amerikai elnöktől, hanem az iraki kormányfőtől. Núri al-Máliki miniszterelnöknek írt levelében a tudósító "csúf dolognak" nevezte amit tett, és bocsánatot kért érte - közölte al-Máliki egy munkatársa.
    
Az újságíró ügyvédjét egyébként felháborította, hogy a nyomozás során megsemmisült az a két cipő, amellyel az ügyfele célba vette az amerikai elnököt. A hatóságok szétszedték a lábbeliket, hogy kiderítsék, volt-e benne robbanóanyag. Az ügyvéd szerint a cipőket meg kellett volna őrizni, mert az iraki ellenállás jelképévé váltak.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Alex Garland: Polgárháború
Jeanne Herry: Az arcuk mindig előttem lesz
A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál

Más művészeti ágakról

Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés