bezár
 

színház

2014. 10. 20.
Interetnikai színházi fesztivál Csíkszeredában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Tizenhárom társulat részvételével szervezik meg a romániai VII. Interetnikai Színházi Fesztivált, amelynek az idén Csíkszereda ad otthont.

Az október 21. és 26. között sorra kerülő fesztivált kétévente szervezik meg a román kormányzati Etnikumközi Hivatal támogatásával, minden alkalommal más-más város fogadja be a rendezvényt.
    

Szkéné színház

Parászka Miklós, a Csíki Játékszín igazgatója az MTI-nek hétfőn elmondta: mind infrastrukturális, mind szellemi szempontból megértek a feltételek Csíkszeredában egy ilyen fesztivál befogadására. Arra törekedtek, hogy a fesztivál is tükrözze a csíkszeredai intézménynek a színházi élethez való viszonyulását, ezért az eddigi hagyományoktól eltérően bizonyos dolgokat másként szerveztek. Így például Székelyudvarhelyt is bevonták a fesztiválba, a helyi Tomcsa Sándor Színház saját otthonában mutatja be a fesztiválra kiválasztott produkcióját.
    

Ezt azért tartották szükségesnek - mondta Parászka Miklós -, mert Hargita megye sajátos jellegéből fakadóan a régiónak nincs egyetlen domináns kulturális centruma, így sok településen van jó játszási hely és színházi élet, és a csíkszeredai színház is sokat tájol.
    

A fesztiválnak az idén találkozó jellege lesz, nem fognak díjakat osztani, a szervezők szándéka ugyanis az, hogy az együttműködésre, a találkozásra, az értékekre való közvetlen figyelésre fektessék a hangsúlyt.
    

A fiatal erdélyi színikritikusi nemzedéknek is megnyilvánulási teret adnak, ezért a Játéktér című erdélyi színházi folyóirat előzetes válogatás során lehetőséget nyújt fiatal kritikusoknak, hogy a fesztivál előadásait megtekintsék, írásaikat pedig közlik a folyóirat internetes kiadásában.
    

A fesztivál hat napja alatt 13 magyar, német és jiddis nyelvű előadást láthat a közönség a Kolozsvári Állami Magyar Színház, a marosvásárhelyi Yorick Stúdió, a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház, a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának, az Aradi Kamaraszínház, a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház és M Stúdió Mozgásszínház, a bukaresti Állami Zsidó Színház, a Temesvári Állami Német Színház, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának, a nagyváradi Szigligeti Színház és a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház előadásában.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

avagy A spacio-temporalitás liminalitásának reprezentációja David Greig Prudenciájának Kovács D. Dániel által teremtett színpadi víziójában...
színház

Az ÖrkényKÖZ 1,5 ezrelék bemutatójáról
Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról

Más művészeti ágakról

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés