bezár
 

irodalom

2014. 10. 14.
100 íróinterjú a Magyar Naplótól
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Magyar Napló folyóirat Nyitott műhely-rovatának száz életútinterjúját tartalmazza az a kétkötetes kiadvány, amely a Magyar Napló huszadik születésnapjára jelent meg.

Mint Csontos János, a kiadvány szerkesztője az MTI-nek elmondta, a kétkötetes munka páratlanul gazdag információs tárháza a kortárs irodalomnak és a társművészeteknek. A 2003-ban indult rovat anyagából válogatva többek között Ács Margittal, Bella Istvánnal, Bodor Ádámmal, Csoóri Sándorral, Juhász Ferenccel, Szakonyi Károllyal, Temesi Ferenccel, Lázár Ervinnel készült életútinterjúk olvashatók benne.
    

prae.hu

A kiadvány szerkesztője felidézte, hogy a Magyar Napló gondozását húsz éve, 1994-ben vette át új szerkesztői gárda Oláh János főszerkesztő vezetésével, aki a lapot nem csak életben tartotta, de a folyóiratkultúra meghatározó szereplőjévé tette.
    

A Nyitott műhely-rovattal kapcsolatban megjegyezte, hogy először fordult elő az irodalmi periodikák történetében, hogy a sztármagazinokhoz hasonlóan "címlapra kerülhettek" az írók. "Méltó helyzetbe szerettük volna hozni az élő magyar irodalom jeleseit" - tette hozzá.
    

"Oláh János úgy képzelte, hogy a megújított népi irodalom fóruma lesz, de sokkal tágabb lett. A száz interjúból kiderül, hogy más esztétikájú alkotók is bőséggel szerepeltek" - szögezte le.
    

Csontos János szerint a kiadvány számos esetben dokumentumértékkel is bír, hiszen 17, már elhunyt alkotóval - például Nagy Gáspárral, Gyurkovics Tiborral, Lászlóffy Aladárral, Takáts Gyulával, Rába Györggyel, Lázár Ervinnel, Hárs Ernővel és Marsall Lászlóval - készült beszélgetés is helyet kapott benne.
    

A kötetben a középgeneráció, a fiatalabb generáció is szerepel, ezenkívül a magyar irodalmat egységként kezelve, határon túl élő alkotókkal készült interjúkat is közölnek. "Természetesen a kötet nem lehet teljes, fontos szerzők hiányoznak belőle, hiszen a már megjelent szövegekből válogathattam" - jegyezte meg a szerkesztő, hozzátéve, hogy a rovat tovább működik, így a "műhely ajtaja továbbra is nyitva van".
    

A szerkesztésről elmondta, hogy mintegy 120 szövegből választották ki a kötetbe került százat, ezeket "korabeli állapotukban" adják közre alfabetikus sorrendben, a későbbi fejleményeket - politikai eseményeket, meg nem született műveket - nem lábjegyzetelték. Megjegyezte, hogy a válogatás során a társművészetekben alkotókat is íróknak tekintették, amennyiben önálló kötetekkel jelentkeztek.
    

Bár a rovat szépirodalmi szemelvényeket, fényképeket is közöl, ezeket terjedelmi okokból nem tartalmazza a két kötet.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Bemutatták Szvoren Edina Kérődző Kronosz című könyvét
irodalom

Tóth Júlia Éva volt a Kötetlenül sorozat vendége
Horváth Iván (1948-2024)

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Renaud-Delage: Gru 4
Bartók György szerzői estje a Fugában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés