bezár
 

színház

2008. 12. 18.
Mikor váltanak le minket a fiatalok?
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A generációk közötti félelmekről is szól Henrik Ibsen Solness építőmester című színműve - mondta el a darab keddi próbáján a címszerepet játszó Bálint András. A norvég író drámáját vasárnap mutatja be a budapesti Radnóti Színház.

Szkéné színház

Mint a sikeres építőmestert alakító színész megjegyezte, régi szerepálma, Solness figurája sokban hasonlít rá, hiszen ő is hatvanas éveiben járó művész. "Bár ismerősek a benne élő félelmek, én nem vagyok Solness" - hangsúlyozta Bálint András, hozzátéve, időről-időre mindenkiben, aki elért valamit a pályáján, felvetődik a kérdés: mikor jönnek az újak, folytatódhatnak-e a sikerek ugyanúgy. 
    
A darab azt a mindenkiben meglévő félelmet dolgozza fel, hogy minden csillogás mögött van valami sötét árnyék - hívta fel a figyelmet a színész. Mint megjegyezte, a Solness építőmesterben rengeteg a személyes motívum: a színművet Ibsen pályája csúcsán, hatvanas éveiben írta, miután egy ausztriai nyaraláson szerelmes lett egy tizennyolc esztendős bécsi lányba. Rá emlékeztet a darabban Hilde Wangel, aki számon kéri az építőmesteren egykori álmait és azt, miért alkudott meg később. 
    
"Ha úgy tetszik, olyan, mint a Lear király vagy más nagy öregszerepek" - szólt Solness figurájáról Bálint András. Mint megjegyezte, Ibsen műve "gyönyörű, istenkereső és ugyanakkor szerelmes darab is", hiszen a címszereplő bele is szeret a lányba.
    
Hozzátette azonban: a színmű egyben krimi is, amelyben a múlt eltitkolt bűneire fokozatosan derül fény; az elfojtott emlékeket Hilde érkezése kavarja fel a Solness házaspár életében. 
    
Mint Bálint András kiemelte: "a legfontosabb előtörő élmény az, amikor a férfi fent volt a toronyban, mikor kapcsolatban volt Istennel. Solness hívő ember, aki elvesztette a hitét, és a végén visszanyeri azt. Bár megpróbál újra kapcsolatba kerülni Istennel, de ez nem sikerül neki".
    
A szereposztás különlegessége, hogy Knut Brovikot, Solness félreállított elődjét az a Keres Emil játssza, aki Bálint Andrást megelőzően igazgatta a Radnóti Színházat.
    
Az építőmester felesége, Aline Solness szerepében Kovács Adél lép a színpadra, Herdal doktort Csankó Zoltán, Ragnar Brovikot Adorjáni Bálint, Kaja Foslit Szávai Viktória, míg Hilde Wangelt Marjai Virág alakítja. A Kiss Csaba által rendezett előadás díszletét és a jelmezeit Zeke Edit tervezte.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
színház

Podlovics Laura: Nem félünk a sötétben / Budapest Bábszínház, Kísérleti Stúdió
Somorjai Réka: BOJZ című drámája a Szkéné Színházban
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés