bezár
 

irodalom

2008. 12. 17.
Megjelent az MTI Ki kicsoda 2009
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Már kapható könyvesboltokban a legnagyobb kortárs életrajzi lexikon, a Ki kicsoda 2009, amely a Magyar Távirati Iroda kiadásában jelent meg.

prae.hu

 A kötet, valamint CD-változata 14 100 magyar és 5600 külföldi közszereplő életrajzi adatait tartalmazza a korábbi szerkesztési elveket követve. Újdonság, hogy a korábbi két kötet helyett most egyben vannak a "Kik". 
    
A nemzeti hírügynökség 1990 óta jelenteti meg a Ki kicsodát. Első kiadása hatezer szócikkel jelent meg, míg a jelenlegi - mely már a 10. - csaknem húszezer életrajzot tartalmazó kiadvánnyá gyarapodott. A szövegek az angolszász hagyományokat őrizve készültek, kizárólag a tényeket tartalmazzák. 
    
Az MTI Ki kicsoda 2009 kötetben szereplő személyek - a gazdaság, a politika, a kultúra, a tudomány képviselői, sportolók és más közszereplők - életútjának adatait Hermann Péter főszerkesztő vezetésével a szerkesztőség naprakészen módosította a változásoknak megfelelően. A kötet névsorának összeállítását 2008. szeptember 30-án zárták le és a legfontosabb életrajzi adatváltozásokat 2008. november 16-áig kísérték figyelemmel.
    
A Ki kicsoda startja 1969-ben volt, akkor jelentette meg először a Kossuth Könyvkiadó. 1990-ben jelent meg először a - külön - Magyar ki kicsoda, majd 1991-ben Magyar és nemzetközi ki kicsoda. Azóta minden páratlan év végén, kibővülve és korrigálva lát napvilágot az életrajzi lexikon. 
    
2004-ben a Magyar Távirati Iroda megvásárolta a lexikon kiadói jogait, amelynek szerkesztősége - változatlan összetételben - az MTI professzionális keretei között dolgozik és készíti az MTI Ki kicsoda kiadását.
    
Több, úgynevezett fizetős kiadvány is használja a Ki kicsoda címet vagy elnevezést, ám ezekben csak olyan "kik" vannak, akik valamilyen módon fizetnek szerepeltetésükért. Ebből következőn ezek a lexikonok nem teljes körűek, másrészt kevésbé szerkesztettek. Ezekkel szemben az MTI Ki kicsoda 2009 már csak megbízhatósága okán is alapforrás.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Horváth Iván (1948-2024)

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés