bezár
 

art&design

2014. 10. 07.
Felépülhet a hatalmas Szent Száva-templom
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Néhány éven belül befejeződhet a Belgrád egyik jelképének számító Szent Száva-templom építése, miután Oroszország 30 millió eurós (92,67 milliárd forint) támogatást ad a templom belső terének kialakítására.

Háromszáz orosz és fehérorosz művész dolgozik majd a szerb-bizánci stílusú mozaikokon, amelyek a világ legnagyobb alapterületű ortodox templomának falait és kupoláját fogják díszíteni, összesen mintegy 17 ezer négyzetméternyi területet lefedve - számolt be a részletekről kedden a Vecernje Novosti című belgrádi napilap. A munkát Nyikolaj Muhin orosz ikonfestő vezeti, akit művészeti körökben Andrej Rubljov 15. századi ikonfestő legnagyobb követőjének és méltó utódának tartanak.
    

prae.hu

Amfilohije montenegrói-tengermelléki metropolita a Vecernje Novostinak elmondta, hogy mielőtt elkezdik a belső tér díszítését, az orosz és fehérorosz kivitelezők körbejárják Szerbia és Montenegró templomait és kolostorait, hogy a szerb templomdíszítés sajátosságaival ismerkedjenek. Ezt követően a kereszténység, illetve a szerb ortodox egyház történetét alkotják meg mozaikképekben. A tervek szerint a műveken 572 szent, valamint az Ó- és Újszövetség legfontosabb jelenetei kapnak helyet. A hatalmas kupolában Jézus feltámadását ábrázolják majd. A teljes templombelsőt a "meleg sárga szín" jellemzi majd, amit azzal érnek el - olvasható a leírásban -, hogy a mozaikkockák közé aranylapocskákat helyeznek.
    

A Szent Száva-templom építésének ötlete 1895-ben merült fel. Helyszínként a Belgrád központjában fekvő Vracar-fennsíkot választották, mert 1594-ben ott gyújtották fel Szent Szávának, az önálló szerb ortodox egyház megalapítójának az ereklyéit. A templomépítés azonban az 1912-1913. évi balkáni háború, majd az első világháború miatt késlekedett, 1935-ben ugyan megkezdődött, de a második világháború miatt ismét leállt. Ezt követően csak 1985-ben folytatódhatott az építkezés a hely újbóli felszentelése után. A Belgrád szimbólumának számító és a városba vezető utak mindegyikéről látható 4 ezer tonnás kupolát 1989-ben helyezték rá az épületre.
    

Mivel az építkezés költségeit főként adományokból fedezték, így azóta is nagyon lassan haladt a munka. A templom külseje 2004-ben készült el, és külsőleg a koszovói Gracanica kolostort idézi.
    

Vlagyimir Putyin orosz elnök néhány évvel ezelőtti belgrádi látogatásakor járt a Szent Száva templomban, a belső tér kialakítására adandó támogatást most ő hagyta jóvá.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
art&design

Mátrai Erik AIR című kiállításáról
art&design

Eperjesi Ágnes és Várnagy Tibor: TAVATE: lebegés című tárlata az acb Galériában
art&design

Gondolatok Metzing Eszter The skin sees when the eyes touch című kiállításáról, Inda Galéria / Budapest

Más művészeti ágakról

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés