bezár
 

film

2008. 12. 17.
Gigor Attila filmet forgat az értelmi fogyatékosok elfogadtatásáért
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Gigor Attila, akinek A nyomozó című első nagyjátékfilmje sorra kapja a magyar és külföldi elismeréseket, most az értelmi fogyatékosok elfogadtatásáért szállt harcba.

prae.hu

Gigor ugyanis egyike azoknak a rendezőknek, akik figyelemfelkeltő reklámfilmet forgatnak a fogyatékossággal élők esélyegyenlőségéért. 
    
Az együtt a fogyatékossággal élőkért elnevezésű kampányt a kormány indította december elején azzal a céllal, hogy tudatosítsa az emberekben: a fogyatékkal élőket azonos jogok és azonos bánásmód illeti meg. 
    
Az egyperces reklámfilmeket olyan neves rendezők készítették, illetve készítik, mint Spáh Dávid, Herendi Gábor, Gigor Attila és Pater Sparrow, azaz Verebes Zoltán. 
    
Az alkotásokat december 3. és január 11. között az m1, az m2, a Viasat3, a Duna TV és Duna Autonómia, valamint a TV2 mutatja be társadalmi célú hirdetésként. Ezen kívül a már elkészült filmek megtalálhatók a www.egyenloesely.freeblog.hu című blogoldalon is. 
    
Gigor Attila kedden kezdett el forgatni egy budapesti műteremben, amelyet irodának rendeztek be. 
    
A film egy Down-szindrómás fiúról szól, aki irodában takarít. A munkatársai szemtől szembe ugyan nem gúnyolják, de erőltetett jóindulatuk mégis bántó. "A filmmel azt akarjuk leginkább hangsúlyozni, hogy a Down-szindrómás fiú - akit Szilvásy Márton, az értelmi sérült színészekből álló Baltazár Színház egyik színművésze alakít - annak ellenére, hogy próbálja elfogadni a kollégák tudatlanságából fakadó, sokszor bántóan +műkedves+ viselkedését, azért még nagyon jól érzékeli, mit gondolnak róla valójában" - mondta Gigor Attila.
    
A rendezőnek némi személyes érintettsége is van a témát illetően, ugyanis nővére gyógypedagógusként dolgozik és általa Gigor Attila már tinédzserként találkozott sérült emberekkel. "Saját előítéleteimen keresztül jöttem rá, hogy mennyire középkori a gondolkodásunk a fogyatékossággal élőkről" - tette hozzá Gigor Attila. 
    
Szilvásy Mártonnal a rendező szerint nem volt nehezebb forgatni, mint egy ép színésszel, egyszerűen más módszert kellett kidolgozni, hogy megértsék egymás szavát, de Gigor Attila hangsúlyozta: minden színésszel más a forgatás. "Szilvásy Márton esetében például megpróbáltam vele együtt játszani. Amikor képen kívül reagálnia kellett valakire, aki a kamera túloldalán volt, akkor én beültem a kamera mellé és beszéltem hozzá" - árulta el a rendező.
    
Gigor Attila Wonderful World címet viselő egyperces filmjét december 23-tól láthatják a nézők.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Emberpróbáló filmnézés a cannes-i filmfesztiválon
Alex Garland: Polgárháború

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Platon Karataev: Napkötöző


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés