bezár
 

art&design

2014. 10. 06.
Átadták a Formatervezési és Design Management Díjakat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Átadták a Magyar Formatervezési és Design Management Díjakat hétfőn az Iparművészeti Múzeumban, ahol a pályaművekből kiállítás is nyílt.

"Örömmel láttam, hogy bár van egy retró rész is, nemcsak ebben, hanem a naprakész anyagban is erős a magyar formatervezés" - szólt a tárlatról köszöntőjében a nemzetgazdasági miniszter.
    

prae.hu

Varga Mihály hangsúlyozta: a formatervezés ötvözi az ipari tervezés, a technológia világát az emberi célokkal, a művészettel. Értékelése szerint a magyar formatervezés nemzetközi összevetésben is jól áll, amire szükség is van, hiszen a következő évek nagy feladata a magyar gazdaság versenyképességének javítása.
    

Ennek egyik kulcsa az innováció, ezért fontos az alkotóknak olyan hátteret nyújtani, amelyben kreativitásukat kibonthatják - mutatott rá.
    

Varga Mihály kiemelte: az ország jó irányba halad, hiszen gazdasági teljesítménye növekszik; különösen az innovatív ágazatok teljesítenek jól.
    

Mint a tárcavezető elárulta, a 2014-2020-as EU-ciklus pályázati kereteiből csaknem 700 milliárd forint áll majd rendelkezésre az innovatív jellegű kutatási, fejlesztési tevékenységekre.
    

Bendzsel Miklós, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala és a Magyar Formatervezési Tanács elnöke arra emlékeztetett, hogy a dizájn nemcsak a jelent, hanem a jövőt is képes előrevetíteni azzal, hogy a funkciót, a formát, a fogyasztói élményt testközelbe hozza.
    

Ennek felmutatására vállalkozik mindkét díj, melyek arra próbálnak rámutatni, hogy a dizájn ma már nemcsak tárgytervezés, hanem élményszolgálat, környezettervezés, infokommunikáció - fűzte hozzá.
    

Bendzsel Miklós beszámolója szerint a Design Hét Budapest idei díszvendége, Hollandia 5,5 milliárd eurós dizájnvonzatú éves forgalmat tud felmutatni; náluk 46 ezer, Magyarországon jelenleg tizedannyi formatervező dolgozik. A fejlődés alapkövét azonban letettük az elmúlt években, idén például már négy Red Dot Dizájndíjat vehettek át magyar alkotók - jegyezte meg.
    

Mint elmondta, az idei formatervezési díjakhoz kapcsolódó 300 pályázat közül 53 terméket állítanak ki az Iparművészeti Múzeumban, a kísérőtárlat pedig a Magyar Formatervezési Díj 35 éves történetét tekinti át számos tárgyon keresztül.
    

A Magyar Formatervezési Díjat termék kategóriában Bereczki Dávid Primus Dinghy vitorlás tanuló kishajója és Tomcsányi Dóri 2014/15-ös őszi-téli ruhakollekciója; terv kategóriában az S'39 Hybrid Design Manufacture Caltrope elnevezésű mangrove-támasztékrendszere nyerte el. Vizuális kommunikáció kategóriában Katyi Ádám nyomtatott és digitális felületekre is kiválóan illeszkedő Westeinde Caption betűtípusa, míg diák kategóriában Ulrich Sára Italo Calvino Ha egy téli éjszakán egy utazó című regényének kísérleti tipográfiai feldolgozása és a Lamantin Jazz Fesztivál Nagy Dániel által megalkotott vizuális arculata részesült elismerésben.
    

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Felsőoktatásért felelős államtitkárságának különdíjával Vasques Carlos Albertót a zuhanyozás közben elfolyó víz újrahasznosítását megoldó koncepciójáért, Nagy Diánát japán-magyar képes szótáráért és szótanuló játékáért jutalmazták, Gyulai Natália pedig műszőrme kollekciójáért a kulturális államtitkárság különdíját vehette át.
    

A Hipavilon Szellemi Tulajdon Ügynökség különdíját a Fireplace Kft. Róma kandallókályhája, míg a Magyar Formatervezési Tanács különdíját Erdélyi Tamás HBH kocka nevű sporteszköze nyerte el.
    

Design Management Díjban idén a szerszámgyártással, műanyag-fröccsöntéssel és fémmegmunkálással foglalkozó GIA Form Kft. részesült, melynek termelési folyamatba integrált dizájnfókuszú szemléletváltása az indoklás szerint jó példa arra, hogy gazdasági előnyt lehet szerezni a kreativitásból, az innovációból és a konzekvens dizájngondolkodásból.
    

Elismerő oklevelet kaptak a Pannonhalmi Bencés Apátság Apátsági Termékei, az Ivanka Factory Zrt., a Petőfi Irodalmi Múzeum, Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Tudatos Vásárlók Egyesülete és a Sziget Kulturális Menedzser Iroda Kft.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
A Budapesti Fotófesztivál Női fókusz című kiállításáról
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Bartók György szerzői estje a Fugában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés