bezár
 

art&design

2014. 10. 01.
Két héttel tovább látható a szürreális kiállítás
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A nagy érdeklődésre való tekintettel két héttel tovább, október 19-ig látogatható a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) Dada és szürrealizmus - Magritte, Duchamp, Man Ray, Miró, Dalí című, valamint az ahhoz kapcsolódó, Átrendezett valóság - Alkotói stratégiák a magyar művészetben a dada és a szürrealizmus vonzásában című tárlata.

A két ikertárlat a július 7-i nyitás óta már több mint negyvenezer látogatót vonzott a Magyar Nemzeti Galéria C épületébe - emlékeztetett az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében az intézmény.
    

prae.hu

A Dada és szürrealizmus című kiállítás Magyarországon korábban nem látott teljességben mutatja be a 20. század két meghatározó jelentőségű avantgárd irányzatát. A jeruzsálemi Izrael Múzeum anyagából válogatott tárlat többek között Marcel Duchamp, Max Ernst, Man Ray, Joan Miró, Kurt Schwitters, René Magritte és Salvador Dalí művei segítségével nyújt átfogó képet a dadaizmus és a szürrealizmus nagy hatású alakjairól, eseményeiről, dokumentumairól és hatásáról az 1910-es évek végétől az 1970-es évek közepéig.
    

A válogatás nagy hangsúlyt fektet a dada és a szürrealizmus többféle műfajt, technikát és médiumot teremtő sokszínűségére és az irányzatokra jellemző változatos technikai kísérletekre.
    

A kiállítás alkalmat teremtett arra, hogy az MNG a két irányzattal kapcsolatba hozható sajátos magyar közelítésmódokat is bemutassa: az Átrendezett valóság című társkiállítás a nemzetközi kollekcióhoz hol szorosabban, hol lazábban kötődő fogalmi párbeszédnek enged teret.
    

A vendéganyaghoz térben is kapcsolódó tárlat a belső összefüggések, áthallások, hasonlóságok és különbségek erőterében kísérli meg felmutatni a dada és a szürrealizmus magyar művészetre gyakorolt hatását. A kronologikusan, illetve hívószavak mentén szerveződő válogatás olyan sajátos alkotói stratégiákat mutat be, amelyek a változó közép-európai, illetve magyar társadalmi és politikai valóság közepette felhasználták és újraértelmezték a dadaizmus és a szürrealizmus tanulságait - áll a kiállítás ajánlójában.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Budapesti Fotófesztivál Női fókusz című kiállításáról
art&design

Mátrai Erik AIR című kiállításáról
art&design

Keresztes Zoltán privát ikonjai mellé
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés