bezár
 

art&design

2014. 09. 26.
Zilvinas Kempinas kiállítása
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
VHS szalagokból épített egyszerre monumentális és szubtilis installációt a Műcsarnok M0 elnevezésű kiállítóterébe Zilvinas Kempinas; a litván képzőművész Ötödik fal című kiállítása szombattól látható.

A címadó installáció kiválasztása a művésszel folytatott közös gondolkodás eredménye. Adott volt az M0 terme, ebbe kerestük a legjobban ideillő, helyspecifikus művet, mert ez a tér nagyon kínálja magát erre. Kempinas legtöbb munkájában a térrel dolgozik, ennek valószínűleg az is az oka, hogy korábban díszlettervezőként működött - mondta el Rózsás Lívia kurátor pénteken az MTI-nek.
    

prae.hu

Mint emlékeztetett, az Ötödik falat Kempinas első alkalommal a New York-i Hunter College-ban készítette el diplomamunkaként, de még sokkal kisebb méretben, majd a 2011-es a Yokohama Triennálén, ám ott is teljesen más közegben, egy ipari térben. Most harmadjára - és utolsó alkalommal - a legnagyobb méretben itt épül fel az installáció.
    

Az Ötödik fal nagyon jól kihasználja a teret, paradox módon éppen azzal, hogy sok figyelmet hagy az építészeti tagozatoknak: a finom térbeli absztrakciót így sikerült összehozni a Műcsarnok gyönyörű építészetével - hívta fel a figyelmet a kurátor.
    

Rózsás Lívia hozzáfűzte: ugyanez igaz az előtérbe felépített, Forrás című installációra is, amelyet Kempinas már számos helyen bemutatott, de azzal, hogy pontosan beleillesztette a padlóburkolatba, helyspecifikussá tette ezt a munkáját is.
    

Zilvinas Kempinas az MTI-nek elmondta: mikor a látogató belép az M0 kiállítóterébe, először úgy tűnik neki, nincs ott semmi, majd beljebb kerülve felfedezi a termet átlósan átszelő, a plafon és a padló között kifeszített VHS szalagok alkotta "ötödik falat"; az installációnak így megvan a maga "koreográfiája".
    

A videószalag ultravékony, ultrakönnyű, fekete, nyújtható, flexibilis, és elméletileg bármilyen információt hordozhat. Könnyen felismerhető, ipari anyag, mégis eltűnőben van, így egyfajta nosztalgikus érzést is kelt - szólt a számos munkájához felhasznált anyagról a litván művész.
    

"Itt építőanyagként használom a VHS szalagokat, de az installációnak ugyanolyan fontos része az azokat befogadó tér is. Egy festészeti kiállításon a képek általában szemmagasságban vannak kifüggesztve, így a látogatót semmi nem ösztönzi arra, hogy felnézzen, és megcsodálja a terem architektúráját, nekem azonban ez is célom" - árulta el.
    

Mint hozzátette, a Műcsarnokba érkező látogató először a Forrás című munkával találkozik, amelyben a sugarasan elrendezett VHS szalagok alkotta installáció közepére egy ventillátort helyezett. A szerkezet által felkavart levegő hullámzó mozgásba hozza a szalagokat, felkavart tavacska vagy forrás képzetét keltve - beszélt a november 2-ig látogatható kiállításról Zilvinas Kempinas.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Present Eye Looking to the Past című kiállításról
A Budapesti Fotófesztivál Női fókusz című kiállításáról
art&design

Gondolatok Metzing Eszter The skin sees when the eyes touch című kiállításáról, Inda Galéria / Budapest
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Renaud-Delage: Gru 4
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés