bezár
 

építészet

2014. 09. 25.
Ybl-kiállítás a Kisföldalattiban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ybl Miklós fővárosi munkásságát bemutató kiállítás nyílt csütörtökön Budapesten a Millenniumi Földalatti megállóiban az Ybl-emlékév keretében.

Az Unger-háztól a Király palotáig című kiállítás mintegy ötven tablóján archív felvételeken és leírásokon keresztül mutatják be az építész nevéhez fűződő, az adott megállóhoz közel fellelhető fontosabb épületeket.
    

prae.hu

Csomós Miklós főpolgármester-helyettes a kiállítás megnyitóján hangsúlyozta: a 19. század egyik legnagyobb építőmestere, a historizmus európai jelentőségű alkotója épületeivel nagyban hozzájárult Budapest mára híressé vált városképéhez.
    

Hozzátette: az Operaház élete főművének tekinthető, de a mester tehetségét és kitartását is szimbolizálja.
    

Mint elmondta, a kiegyezés után a főváros gyors fejlődésével a városépítészeti feladatok is megnövekedtek, és Ybl Miklósnak lehetősége nyílt arra, hogy olyan épületeket tervezzen, amelyek a kor összes építészeti stílusának jegyeit magukon viselik. Tervezett templomokat, középületeket, kastélyokat, kúriákat, városi palotákat, villákat, lakó- és bérházakat, de templomok, oktatási intézmények és mauzóleumok is fűződnek a nevéhez. Követte a trendeket és a korabeli polgárság igényeit szem előtt tartva korcsolyacsarnokot, szállodát, vendéglőt, kilátót fürdőházat és fürdőtelepet hozott létre.
    

"Szorgalma, kivételes tehetsége és igényessége emberi tartással, önzetlenséggel és hazafisággal párosult. Kora legtehetségesebb építésze volt, minden műfajban hibátlan műveket alkotott, mégis végtelenül szerény és hallgatag ember benyomását keltette" - fogalmazott a főpolgármester-helyettes.
    

Az Ybl Miklós születésének 200. évfordulója alkalmából rendezett kiállítás tablóin látható például a Szent István-bazilika és az Operaház, valamint olyan elpusztult, vagy eredeti helyéről áthelyezett fővárosi emlékek, mint az egykor a Városligetben álló Gloriett. A kiállítás külön hangsúlyt fektet a nagyközönség által kevésbé ismert Ybl-épületekre, és megjelennek rajta az elpusztult Ybl-építmények helyén lévő új épületek is, illusztrálva Budapest arculatának változásait. A könnyebb tájékozódást térkép segíti.
    

A tárlat a Budapest Történeti Múzeum (BTM) Kiscelli Múzeumának Építészeti Gyűjteménye és Fényképtára anyagának felhasználásával készült.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

építészet

Hiány és emlékezet című Breuer Marcell emlékkiállítás Pécsett
építészet

Interjú Merényi Dáviddal
építészet

Beszámoló a 18. Velencei Építészeti Biennáléról

Más művészeti ágakról

Bartók György szerzői estje a Fugában
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés