bezár
 

film

2014. 09. 24.
4,5 milliárdot osztott szét a Médiatanács
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Eddig mintegy 4,5 milliárd forint támogatást nyújtottak a független médiaszolgáltatóknak Médiatanács Magyar Média Mecenatúra programjában 1173 alkotás létrehozására - mondta el Kollarik Tamás, a Médiatanács tagja a programról rendezett pénteki budapesti fórumon.

Ismertetése szerint a független alkotók 10 kategóriában pályázhatnak támogatásra, az idén indult el az animációs filmsorozatok létrehozását segítő Dargay Attiláról elnevezett pályázat, valamint a Cserés Miklós rádiós rendezőről elnevezett pályázat, amelynek keretében hangjátékkészítésre lehet támogatást nyerni. Kollarik Tamás közlése szerint az előbbin hat alkotás kapott támogatást 215 millió forint értékben, ennek eredményeképp 2015-ben öt új magyar animációs filmsorozat készülhet el.
    

prae.hu

Az Ember Judit nevét viselő dokumentumfilmes pályázaton 123 alkotást támogattak 963 millió forint értékben, a Kollányi Ágostonról elnevezett ismeretterjesztő pályázat keretében pedig 96 alkotó nyert támogatást 767 millió forint értékben. A Macskássy Gyula animációs pályázaton 56 alkotás nyert 487 millió forint értékben, az Egri Lajos forgatókönyv pályázaton pedig 44 alkotás kapott több mint 60 millió forint összegű hozzájárulást.
    

Kollarik Tamás hozzátette, hogy a Fehér György tévéfilmes pályázaton 22 alkotás több mint 1,7 milliárd forint értékben kapott támogatást, a Huszárik Zoltán kisjátékfilmes pályázaton 39 alkotás nyert 239 millió forint értékben, míg az Escher Károlyról elnevezett, úgynevezett ad hoc pályázaton 13 alkotás 17,5 millió forint támogatást kapott. A Neumann János online filmes pályázaton 34 alkotásnak 40 millió forint összegű támogatást ítéltek oda.
    

Kollarik Tamás hangsúlyozta: a támogatásokat megnyitották a határon túli alkotók előtt is, emellett tavasszal és ősszel a határon túli filmes szervezetek javaslatára a Médiatanács négy kategóriában külön határon túli keretet különített el, valamint 5 millió forintos külön keretet alakítottak ki a Neumann-pályázaton belül is.
    

A fejlesztések között említette, hogy megnyílt a közmédia archívuma a filmkészítők előtt. Kiemelte, hogy már tárgyalások kezdődtek arról, hogy a Magyar Nemzeti Filmarchívum gyűjteménye is könnyen kereshető, felhasználható legyen a programban támogatott alkotók számára.
    

A fórumon bemutatták a Pályázati tükör elnevezésű weboldalt is, amelyen a készülő projekteket lehet nyomon követni. Az oldalon bárki tájékozódhat a stábról, a munkálatok állásáról vagy akár a film utóéletéről. A tükör szakmai hírportálként is működik, emellett az archív tartalmakat használó alkotóknak az archívumkereső adatbázis is a rendelkezésére áll. A honlap saját archívummal is rendelkezik, amelyben a korábbi években támogatott alkotásokat lehet megtekinteni - hangzott el a fórumon.
    

Néder Sarolta, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) támogatási területért felelős vezérigazgató-helyettese arról szólt, hogy az idén 2,7 milliárd forint jutott a médiatörvény által meghatározott célokra, ennek nagyjából a felét közszolgálati tartalmak, elsősorban filmes alkotások létrehozására nyújtotta a Médiatanács. Hozzátette: október 1-jétől új ellenőrzési szabályzatot vezetnek be, amely jobban igazodik a televíziós műsorstruktúrához, és fegyelmezettebb eljárási rendet vezet be.
    

Novák Emil, a Magyar Filmakadémia elnöke az egyesület formában működő szervezet megalakulását idézte fel, valamint szólt arról is, hogy az októberben megrendezendő Magyar Filmhétre mintegy 60 külföldi vendéget várnak. Díjakat a filmhéten nem osztanak, a filmakadémia elismeréseit februárban adják át. A rendezvényen elhangzott, a filmhétre 334 nevezés érkezett, ennek több mint harmada a mecenatúraprogram támogatásával készült.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Nuri Bilge Ceylan: Elszáradt füvekről
Hajdu Szabolcs: Kálmán-nap
A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés