bezár
 

art&design

2014. 09. 24.
Finta József szabadkézi rajzai
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Finta József Kossuth-díjas építész, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tagja "Szabad.Kézzel" címmel mutatja be útirajzait és építészeti grafikáit a Vigadó Galéria csütörtökön nyíló kiállításán.

Az utazási emlékeket és a budapesti terveket, épületvázlatokat felvonultató tárlat november 9-ig látogatható. A kiállítást megnyitja Jankovics Marcell animációs filmrendező, az MMA tagja, köszöntőt mond Fekete György, a MMA elnöke - olvasható az akadémia MTI-hez elküldött tájékoztatójában.
    

prae.hu

A Vigadó Galéria felső szintjén egy kétszáz útirajzból álló, negyventablós válogatás lesz látható. Az alsó szinten nem mérnöki vagy számítógépes grafikákat, hanem szabadkézi építészeti rajzokat, budapesti tervrajzokat és vázlatokat mutatnak be.
    

A tájékoztatás szerint az útirajzok az építész szülőhelyét, Erdélyt, valamint utazásainak helyszíneit – a görög szigeteket, Szicíliát, Spanyolországot, Franciaországot, Hollandiát, Németországot –, valamint kedvenc városait, Velencét, Rómát és Párizst örökítik meg.
    

Emellett láthatók lesznek a tárlaton például a Vörösmarty térre tervezett Nemzeti Színház tervrajzai is.
    

"Hiába gondolkodom azon, hogy mi köti össze szerves egységbe e kiállítás két részét – két termét – két szintjét, s nem találok más kapcsot ehhez az együttes létezéshez, csak magamat, no meg a szabadkézi rajz technikáját" - olvashatók az építész szavai a kiállítás katalógusában.
    

Finta József 1935-ben született Kolozsváron, jelenleg Budapesten él. 1953-tól 1958-ig a budapesti Műszaki Egyetem, 1958-tól két évig a MÉSZ mesteriskolájának hallgatója volt. 1958-tól 1994-ig a Lakóterv tervezőjeként, 1966-tól műteremvezetőként, majd főépítészként dolgozott. 2011-től lett az MMA rendes tagja. 1996-ban Kossuth-díjjal tüntették ki, a Magyar Érdemrend középkeresztjét 2013-ban vehette át.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
A teremtett „képzelet” határtalansága
art&design

Eperjesi Ágnes és Várnagy Tibor: TAVATE: lebegés című tárlata az acb Galériában

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés