bezár
 

irodalom

2008. 12. 14.
Meztelen igazság - botrány lett belőle
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Visszavonták a legnagyobb példányszámban eladott könyvnek járó díjat a pulai könyvvásáron, mert a Gola istina (Meztelen igazság) című sikerkönyv szerzője - művésznevén Nives Celzijus - egykori kurtizán.

prae.hu

 A Kiklop díjat az a kiadvány nyeri el a vásáron, amelyből a legtöbbet adták el, s ilyen volt a Meztelen igazság című is, amelyből pár nap alatt mintegy 40 ezer példány fogyott el.
    
A számlálást a Puls nevű független közvélemény kutatóintézet végezte, és az eladási statisztikákat vette alapul. A könyvvásár más díjaira a kiadók jelölnek könyvet, szerzőt, fordítót.
    
Horvát sajtójelentések szerint sokan azért vették meg a könyvet, mert reménykedtek, hogy fotókat is találnak benne az örömlányról, nem csak a szerző visszaemlékezéseit.
     
Miután a könyves díjakat odaítélő bizottság visszavonta Nivestől az elismerést, a 26 éves szerző, aki közben férjhez ment és fölhagyott az ősi mesterséggel, sajtóértekezletén azt mondta: "Úgy érzem, hogy megkaptam a Kiklop díjat". 
    
Nives Celzijust, polgári nevén Tatjana Sijant elkísérte a tájékoztatóra Ivan Zvonimir Cicak, a horvát Helsinki Bizottság vezetője is, aki elmondta, hogy a pulai könyvvásárnak nem volt joga, sem törvényi felhatalmazása a díj visszavonására. A nő ügyvédje, Sanja Sarnavka diszkriminációról beszélt és azt mondta, hogy a kormány emberi jogi bizottságához fordul az ügyben - írta a Vecernji List című zágrábi napilap.
    
Xenia Detonitól, Kertész Imre, Esterházy Péter, Márai Sándor horvát fordítójától megtudta az MTI, hogy az Isztriai-félsziget központjában, Pulában évente a december elején megtartott könyvvásáron kapott díj nem párosul anyagi elismeréssel. 
    
Ő 2005-ben kapott Pulában fordítói elismerést Esterházy Péter Harmonia caelestis című regényének átültetéséért horvát nyelvre. Oklevelet, bronz kisplasztikát és egy liter biszkát, fagyönggyel ízesített törkölypálinkát vehetett át.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bemutatták Szvoren Edina Kérődző Kronosz című könyvét
Kocsis Gergely és Tallér Edina könyvbemutatója a Margó Fesztiválon
Kilenc szabad növény és Boszorkányok nyara – Recenzió Sánta Miriám és Sárkány Tímea 2023-as köteteiről
Élő Csenge Enikő Apám országa című kötetének bemutatója

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés