bezár
 

art&design

2014. 09. 22.
Kiállítás az égiháborúról
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Magyarországot ért 1944-45-ös légitámadásokról nyílik kiállítás október közepén a hódmezővásárhelyi Emlékpontban – közölte Árva László, a közgyűjtemény szakmai főtanácsadója hétfőn a helyszínen.

Hetven évvel ezelőtt, 1944 kora nyarán – a normandiai partraszállás előkészítése, illetve a német háborús gépezet felmorzsolása érdekében – az angolszász légierő bombázásainak egyik kiemelt célpontjává vált Magyarország – mondta a szakember a tárlatról rendezett sajtótájékoztatón.
    

prae.hu

A bombázások története a széles nyilvánosság és különösen az ifjúság előtt kevésbé ismert. Ezen kíván változtatni az Emlékpont a Magyar Roncskutatók Egyesülete, a Hadtörténeti Intézet és a Szolnoki Repülőmúzeum közreműködésével összeállított időszaki tárlatával – tette hozzá Árva László.
    

Oláh András Pál történész, a tárlat kurátora felidézte, hogy Magyarország stratégiai bombázása 1944. április 3-án egy Budapest ellen végrehajtott légicsapással kezdődött el és egészen 1945. március 26-ig tartott. Az okozott pusztítás nagyságrendjére jellemző, hogy a Szegedet ért hat angolszász légicsapás okozta károkat 126 millió pengőre becsülték, ami a város akkori költségvetésének tízszerese volt.
    

A mai Magyarország területe fölött mintegy háromszáz angolszász gépet lőttek le. A tárlat anyagának jelentős része a megtalált roncsokból származik. A kiállításon láthatók majd második világháborús amerikai repülőgépmotor-, padló- és szárnylemezdarabok, egy B-17-es bombázó futóműszára, valamint egy Ácsteszér határában lezuhant B-24-es Liberator alumínium alkatrészeiből készült répaszecskázó is – közölte a kutató.
    

A időszaki kiállítás látogatói a korabeli fotók mellett számos személyes tárgyat is láthatnak majd, így az amerikai pilóták által használt rádiós fejvédőt, tiszti sapkát vagy selyemre nyomtatott térképet is – mondta a szakember.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Keresztes Zoltán privát ikonjai mellé
art&design

Eperjesi Ágnes és Várnagy Tibor: TAVATE: lebegés című tárlata az acb Galériában
art&design

Enyedi Zsolt a Szófiai Liszt Intézet rezidenciaprogramján rendezett kiállításáról
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Bartók György szerzői estje a Fugában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés