bezár
 

színház

2014. 09. 21.
Illúzió és tükröződés - Bánffy Miklós-kiállítás a Nemzeti Színházban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A számos művészeti ágban emlékezeteset alkotó Bánffy Miklós munkásságára hívja fel a figyelmet Illúzió és tükröződés - a Naplegendától a Nagyúrig címmel a Nemzeti Színház Zikkurat Kiállítótermében vasárnap megnyílt kiállítás.

Bánffy Miklós (1873-1950) politikusként, íróként, drámaíróként, díszlettervezőként egyaránt a magyar kultúrtörténet jelentős alakja - emlékeztetett a teátrum vasárnapi nyílt napján tartott kiállítás-megnyitón a Nemzeti Színház stratégiai igazgatója.

Szkéné színház

A. Szabó Magda közölte: a tárlat aktualitásához hozzájárul, hogy Vidnyánszky Attila rendezésében decemberben bemutatják Bánffy A nagyúr című darabját.

Magdó János volt kolozsvári főkonzul emlékeztetett: Bánffy Miklós születésének 140. évfordulójára 2013 végén hirdettek emlékévet, amely jelenleg is tart. Ennek egyik legfontosabb eseménye volt az a most Budapesten látható kiállítás létrehozása, amelyet az író-politikus szülővárosában, Kolozsváron hatezren láttak - jegyezte meg.

Bánffy esetében igazi polihisztorról van szó, aki minden területen jelentőset alkotott - hangsúlyozta.

Magdó János elmondása szerint Bánffy Miklós Székely Bertalannál tanult festészetet; tehetségét bizonyítja, hogy az első világháborút követő zűrzavaros időszakban portrérajzolásból élt meg Hágában. Rajztehetségét már korábban, az Operaház intendánsaként is tudta azonban kamatoztatni, vezetőként pedig az ő nevéhez fűződnek Bartók Béla főműveinek bemutatói. Mégis íróként a legismertebb, drámái, novellái mellett máig Erdélyi történet című trilógiája Bánffy Miklós legolvasottabb műve - fűzte hozzá.

A diplomata felidézte, hogy Bethlen István kormányában Bánffy Miklós másfél évig töltötte be a külügyminiszteri posztot; nevéhez fűződik Magyarország felvétele a Népszövetségbe és Sopron visszatérése.

A szervezők szándéka szerint a Bánffy Miklós "tünékeny világát" megidézni hivatott kiállítás néhány hétig lesz látható a Zikkurat Kiállítótérben.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
színház

A Fővárosi Nagycirkusz szakmai délutánjáról

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Bartók György szerzői estje a Fugában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés